Τύμπανα πολέμου στην... πόρτα μας

ΚΟΣΜΟΣΤύμπανα πολέμου στην... πόρτα μαςΣάββατο, Ιούλιος 25, 2015 - 16:00

Επικείμενη σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο δείχνουν οι εξελίξεις στη Συρία, με την Τουρκία όχι μόνον να εξαπολύει αεροπορική επίθεση κατά των τζιχαντιστών με παράλληλη επιχείρηση στο εσωτερικό της, αλλά και να δίνει άδεια στις ΗΠΑ για χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για τον ίδιο σκοπό.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ

Ο βρετανικός Τύπος από την πλευρά του μεταφέρει κλίμα ανησυχίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για επικείμενες επιθέσεις των ισλαμιστών

σε χώρους με κόσμο, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Λίγες μόνον ώρες αφότου ένας στρατιώτης έπεφτε νεκρός κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας από πυρά ισλαμιστών, δόθηκε εντολή τα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο, όπου κατάφεραν «χειρουργικά» χτυπήματα κατά θέσεων των μαχητών της ISIS.

Η τουρκική αστυνομία από την πλευρά της πραγματοποίησε επιχείρηση-μαμούθ, με ολονύχτιες εφόδους σε εκατοντάδες χώρους που φέρεται ότι συνδέονται με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και με Κούρδους ενόπλους. Σύμφωνα με το BBC, μόνο στην Κωνσταντινούπολη 5.000 αστυνομικοί εισέβαλαν σε 140 κτίρια, ενώ έλεγχοι έγιναν συνολικά σε 13 επαρχίες της χώρας και συνελήφθησαν περισσότεροι από 250 ύποπτοι.

Μαχητικά αεροσκάφη

Την ίδια στιγμή πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφώνησαν μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, η τουρκική εφημερίδα «Zaman» αναφέρει ότι στη βάση ήδη σταθμεύουν έξι αμερικανικά μη επανδρωμένα Predator, τα οποία μπορούν να φέρουν πυραύλους αέρος - εδάφους Hellfire.

Στη Βρετανία, τέλος, αξιωματούχοι της ΜΙ5 εκφράζουν φόβους ότι οι ισλαμιστές θα εξαπολύσουν επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones (μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη), βάζοντας στο στόχαστρο χώρους όπου συγκεντρώνεται κόσμος, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου και συναυλιακούς χώρους.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως η ISIS επιδιώκει να κάνει «εντυπωσιακές» επιθέσεις στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα