Το επικοινωνιακό «αίνιγμα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο επικοινωνιακό «αίνιγμα» Τετάρτη, Αύγουστος 13, 2014 - 13:49

Με ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα αλλάζει προσωρινά τον χάρτη της επικαιρότητας ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, επίσκεψη στην Αρχαία Αμφίπολη, στον χώρο όπου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική ανασκαφή.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην περιοχή λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί. Ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους

κατοίκους που συνάντησε, στους οποίους έκανε και μια δήλωση-αίνιγμα. «Κάντε υπομονή λίγες μέρες» τους είπε, λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.

Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης ήταν και το τι προηγήθηκε. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για την επίσκεψη, ο χώρος φυλασσόταν εδώ και αρκετές ημέρες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ και κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας ο χώρος παρέμεινε κλειστός στο ευρύτερο κοινό. Δεν επιτράπηκε η είσοδος στους τοπικούς παράγοντες της περιοχής και στους δημοσιογράφους, ενώ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν αργότερα και εκτός του χώρου των ανασκαφών. Καθόλου τυχαίο και το ολιγομελές σχήμα που τον συνόδεψε. Πέραν της συζύγου του και του υπουργού Πολιτισμού, ουδείς άλλος ήταν μαζί του σε μια επίσκεψη ιδιωτική που έγινε λίγο πριν ξεκινήσει τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές του.

Ο χώρος βέβαια δεν του ήταν άγνωστος, καθώς τον είχε επισκεφθεί και το 2009, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Μόνο που τότε δεν υπήρχε η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ούτε βέβαια το πρότζεκτ για τη μεγάλη ανασκαφή της Αρχαίας Αμφίπολης.
Στον Τύμβο Καστά ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα. Επειτα από περίπου μισή ώρα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους: «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Ελληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ενας περίβολος γύρω γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου.

«Μοναδικό μνημείο»

Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν - και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ενας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κυρία Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που, όπως μας είπε, χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο βέβαια και η επιστημονική δεοντολογία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 20 ημέρες οι αρχαιολόγοι θα έχουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι κρύβει ο τάφος. Στον χώρο γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα