Το «χωριό των πελαργών»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο «χωριό των πελαργών»Δευτέρα, Μάρτιος 27, 2017 - 17:51

Το Κλειδί της Ημαθίας, όπου βρίσκουν κάθε χρόνο καταφύγιο δεκάδες φτερωτοί επισκέπτες

Τους φτερωτούς επισκέπτες τους ετοιμάζονται να υποδεχθούν και φέτος οι κάτοικοι του χωριού Κλειδί στην Ημαθία, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «χωριό των πελαργών», λόγω της ιδιαίτερης προτίμησης που του δείχνουν τα μεγαλόσωμα πτηνά, τα οποία έχουν φτιάξει δεκάδες φωλιές πάνω στους στύλους της ΔΕΗ!

Μάλιστα, κάποιοι από τους κατοίκους έχουν «υιοθετήσει» έναν πελαργό, τον έχουν «βαφτίσει» και έχουν τοποθετήσει στη φωλιά του ακόμη και...

ταμπέλα με το όνομα «Παντελής» που του έδωσαν! Τώρα περιμένουν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα επιστρέψει για να τον φιλοξενήσουν!

Φωλιές

«Το ιδιαίτερο γεγονός στο Κλειδί είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό χωριό, με αναλογικά πολλές πελαργοφωλιές» εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Εύα Κατράνα, βιολόγος στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, η οποία παρακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια τους πληθυσμούς των πελαργών και εξηγεί ότι τα πουλιά επιλέγουν την περιοχή γιατί βρίσκεται κοντά στον Αλιάκμονα, όπου βρίσκουν τροφή.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Χαράλαμπος Τσολάκης αναφέρει πως φέτος, με τη συνεργασία της ΔΕΗ, κατασκεύασαν και συντήρησαν 30 φωλιές και περιμένουν να δουν πόσες θα κατοικηθούν.
«Το χωριό μας έχει 1.700 κατοίκους και πολλούς... στύλους ακόμα για τους φτερωτούς μας επισκέπτες!» λέει.

Οι φωλιές δεν τοποθετήθηκαν τυχαία πάνω στους στύλους, αλλά έπειτα από μετρήσεις της ΔΕΗ, αφού οι πελαργοί δεν πηγαίνουν να φτιάξουν τη φωλιά τους σε περιοχή με υψηλά μαγνητικά πεδία.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα