Θεραπεία με κλωνοποίηση για τον διαβήτη

13:57 2/5/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΘεραπεία με κλωνοποίηση για τον διαβήτηΠαρασκευή, Μάιος 2, 2014 - 13:51

Τον δρόμο για τη θεραπεία του διαβήτη ανοίγει σημαντική καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να κλωνοποιήσουν έναν τύπο βλαστοκυττάρων από τον οργανισμό μιας γυναίκας για να τη θεραπεύσουν.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνας New York Stem Cell Foundation ανέπτυξαν βλαστικά κύτταρα με βάση εκείνα που αφαίρεσαν από τον οργανισμό 32χρονης, η οποία έπασχε

από διαβήτη τύπου 1, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ινσουλίνης. Για να το πετύχουν, οι επιστήμονες αφαίρεσαν DNA από τα δερματικά κύτταρα της ασθενούς και τα εισήγαγαν σε ωάρια που είχαν λάβει από δωρητές και τα οποία ήταν σε πρώιμο εμβρυϊκό στάδιο.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες αφαίρεσαν βλαστοκύτταρα (τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρων του οργανισμού) και τα μετέτρεψαν σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Dieter Egli, η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, αφού οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν κύτταρα που γενετικά ήταν απολύτως συμβατά με εκείνα του οργανισμού και κατάλληλα για μεταμόσχευση.

Επίσης στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», οι ερευνητές αναφέρουν ότι αναζητούν τρόπους μεταμόσχευσης από άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι μια τέτοια μέθοδος θα είναι κατάλληλη για τη θεραπεία.

Μάλιστα είναι η τρίτη φορά που χρησιμοποιείται μια μέθοδος κλωνοποίησης ανθρώπινων βλαστοκυττάρων και η πρώτη φορά για τη δημιουργία κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Εξάλλου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Mail», πριν από λίγο καιρό άλλη επιστημονική ομάδα έκανε ένα βήμα προς τη δημιουργία βλαστοκυττάρων που ταιριάζουν απόλυτα με το DNA κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell» και αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έφτασαν στη «θεραπευτική κλωνοποίηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα