«Θαυματουργό» το χάπι της αντισύλληψης

ΥΓΕΙΑ«Θαυματουργό» το χάπι της αντισύλληψηςΤρίτη, Μάρτιος 28, 2017 - 18:27

Προστατεύει για πολλά χρόνια από εμφανίσεις διάφορων μορφών καρκίνου

Κατά καιρούς μελέτες έχουν «δαιμονοποιήσει» το αντισυλληπτικό χάπι, συνδέοντάς το με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον τράχηλο της μήτρας ή στον μαστό.

Μια νέα έρευνα, που υποστηρίζει ότι το αντισυλληπτικό χάπι δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μήτρας, ωοθηκών και εντέρου για τις γυναίκες που το είχαν λάβει ακόμα και 35 χρόνια μετά τη διακοπή

του, έρχεται να ανατρέψει αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη, που έχει επικρατήσει και στην κοινή γνώμη.

Τη μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία για 46.000 γυναίκες, το 50% των οποίων λάμβανε το χάπι για τριάμισι έτη κατά μέσο όρο, υπογράφουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στο αντικείμενο.

Στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «American Journal of Obstetrics and Gynaecology», οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι γυναίκες που στα 20 και τα 30 τους χρόνια έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι έστω και για σχετικά σύντομο διάστημα διατηρούν την προστατευτική κάλυψή του απέναντι στις προαναφερθείσες μορφές νεοπλασιών έως τα 50, τα 60 και τα 70 χρόνια τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ουδέποτε το χρησιμοποιούσαν, οι οποίες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της ερευνητικής ομάδας, ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου δεν εξαλείφεται, απλά περιορίζεται. Είκοσι δύο στις 100.000 γυναίκες που λάμβαναν αντισύλληψη σε χάπι θα εμφανίσουν όγκο στις ωοθήκες, έναντι 33 που δεν λάμβαναν, ενώ 48 προς 59 είναι η αναλογία στον καρκίνο του εντέρου και 19 προς 30 στα περιστατικά καρκίνου του ενδομητρίου.

Οιστρογόνα

Το αντισυλληπτικό χάπι έχει ενοχοποιηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου καρκινογένεσης, καθώς ανεβάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι ερευνητές, όμως, επισημαίνουν ότι η αναστολή της ωορρηξίας από τις ωοθήκες αντισταθμίζει τις δυσμενείς συνέπειες από αυτήν την τεχνητή υπερπαραγωγή ορμονών.

Αλλωστε, σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, οι ορμόνες δρουν στους όγκους μάλλον έμμεσα και όχι άμεσα, καθώς σχετίζονται με τον μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες των καρκινικών κυττάρων.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα