Τελευταίο χειροκρότημα με δάκρυα!

SHOWBIZΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣΤελευταίο χειροκρότημα με δάκρυα!Παρασκευή, Αύγουστος 26, 2016 - 15:15

Με παρατεταμένο χειροκρότημα και κραυγάζοντας «Αξιος, άξιος», πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον τελευταίο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου Ανδρέα Μπάρκουλη.

Από τη Δήμητρα Δάρδα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Η κοσμοσυρροή στο Νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης άρχισε πολύ νωρίτερα από τις πέντε και μισή, ώρα που ήταν προγραμματισμένη η κηδεία του πάλαι

ποτέ γοητευτικού ηθοποιού, και γρήγορα το κοιμητήριο γέμισε από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους αλλά και απλό κόσμο για το στερνό «αντίο».

Η τελευταία σύζυγός του Μαρία και ο μικρός γιος τους Νικόλας, κρατώντας ο ένας σφιχτά το χέρι του άλλου, με περίσσια αξιοπρέπεια αλλά πρόσωπα γεμάτα πόνο, αποχαιρέτησαν τον δικό τους Ανδρέα, τον υπέροχο σύζυγο, τον καταπληκτικό μπαμπά. Με λόγια γεμάτα αγάπη, ο πρώτος που μίλησε στην εξόδιο ακολουθία ήταν ο ιερέας Ιλίου Πέτρος, ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη. «Να σας πω πως έναν χρόνο πριν οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι βρεθήκαμε με τον Ανδρέα, τη Μαρία και τον Νίκο για να πάρουν την ευλογία του Θεού. Συγκινημένος τότε ο ζεν πρεμιέ με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: “Σ' ευχαριστώ που έκανες το όνειρό μου, την τελευταία μου επιθυμία, πραγματικότητα”. Από σήμερα ενώπιον του Θεού δηλώνω ότι για τον Νίκο θα είμαι ο πνευματικός του πατέρας και θα βρίσκομαι κοντά του όποτε με χρειαστεί και όποια ώρα» είπε συγκινημένος.

«Πάλεψες με αξιοπρέπεια»

Με λόγια γλυκά, γεμάτα εικόνες, γλαφυρά, ο Κώστας Πρέκας αποχαιρέτησε τον καλό του συνάδελφο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Γεννήθηκες με την παλίρροια της τέχνης. Οταν όλοι σε εγκατέλειψαν, κανέναν δεν κακολόγησες και όλους τους έβλεπες σαν φίλους. Πάλεψες με αξιοπρέπεια ως την ύστατη ώρα, κέρδισες την καρδιά πολλών ανθρώπων».

Ο 15χρονος Νικόλας Μπάρκουλης έβρισκε παρηγοριά στην αγκαλιά της μητέρας του και παρακολουθούσε λυπημένος τη διαδικασία του παντοτινού αποχαιρετισμού του πατέρα του. Κι εκείνη τη στιγμή δεν άντεξε. Εφυγε.

Ετρεξε προς την έξοδο του κοιμητηρίου με την ανάσα του κομμένη και ξοπίσω του οι συμμαθητές του για να του δώσουν κουράγιο. Δεν έλειψε ωστόσο η ένταση ανάμεσα στα τηλεοπτικά συνεργεία και την παρέα του νεαρού, παρότι οπερατέρ και φωτογράφοι στη θέα του Νίκου κατέβαζαν τις κάμερες.

Η κόρη του αγαπημένου ηθοποιού Βίκυ έκλαιγε συνεχώς, ενώ ο γιος της Ανδρέας στεκόταν σιωπηλός δίπλα στον θείο του και αδελφό του παππού του Χρήστο Μπάρκουλη.

Συγκλονισμένη κατέφθασε στο κοιμητήριο η Ζωή Λάσκαρη, ενώ απαρηγόρητοι ήταν οι δικοί του άνθρωποι Τρύφωνας Παπουτσής, η Αννα Φόνσου και ο φύλακας-άγγελος της οικογένειας Ιωάννα Γιαννοπούλου. Με μάτια θλιμμένα τον αποχαιρέτησαν οι συνάδελφοί του Ανέστης Βλάχος, Γιώργος Μεσσάλας, Ντίνος Καρύδης, Τέλης Ζώτος, Μαίρη Βιδάλη και Κώστας Βενετσάνος, ενώ επίσης ήταν εκεί οι Νίκος Βερλέκης, Πάνος Γεωργίου, Τέρης Χρυσός, Νίκος Σταγόπουλος, Εφη Θώδη και Ματούλα Καριέρε.

Παρά την επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στο ίδρυμα Η Φωνή του Παιδιού, κάποιοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να το κάνουν, όπως η Καίτυ Γκρέυ με την αφιέρωση «Καλό ταξίδι, θα σε θυμάμαι πάντα», αλλά και η κινηματογραφική εταιρία Φίνος Φιλμ.

«Είναι κρίμα στον θάνατο του Ανδρέα να τον εκμεταλλεύονται κάποιοι και να τον ξεφτιλίζουν. Είναι ψέμα αισχρό ότι έκανα έρανο για την κηδεία του. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει να καλύψει τα έξοδα του τάφου. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στον Πειραιά επειδή ήταν Πειραιώτης.

Επικοινώνησα με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, αλλά εκείνος αντιπρότεινε να ταφεί στο Σχιστό. Οχι ένας Μπάρκουλης στο Σχιστό!» είπε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το κοιμητήριο η Μαρία Μπάρκουλη.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες

«Φεύγεις για το περιβόλι των αγγέλων»

Συντετριμμένος ο καλός φίλος του Ανδρέα Μπάρκουλη Τρύφωνας Παπουτσής (φωτό) και παρά την επιβαρυμένη υγεία του, με φωνή που έσπαγε μίλησε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας με λόγια ζεστά. «Αγαπήθηκες από κοινό και ηθοποιούς και ξεχώρισες από τους δεκάδες ρόλους και την επιτυχία σου. Μέχρι και σύνθημα έκανες. Για ώρες θα μπορούσα να μιλάω για τη λαμπρότητά σου, αλλά σήμερα φεύγεις για το περιβόλι των αγγέλων. Δεν ζήτησες ποτέ από κανέναν τίποτα και παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισες ευτύχησες να έχεις μια γυναίκα που σε στήριξε. Μαρία, έκανες το καθήκον σου. Μπράβο σου» είπε απευθυνόμενος στη χήρα Μπάρκουλη και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Φίλε μου καλέ, να θυμάσαι πως ό,τι μου είπες θα το πραγματοποιήσω και θα θυμάμαι πάντα τα σοφά σου λόγια στις ατελείωτες κουβέντες που κάναμε».

«Ευχαριστώ» από τους Σπετσιώτες

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης (φωτό), που ταξίδεψε αυθημερόν από το νησί στην Αθήνα μεταφέροντας τα συλλυπητήρια και την αγάπη των κατοίκων, αλλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ανδρέα Μπάρκουλη. «Κάποιος λέγεται άνθρωπος όταν ξέρει τις λέξεις “ευχαριστώ”, “συγγνώμη” και “συγχαρητήρια”. Αυτά έχουν εξαφανιστεί κι εγώ σήμερα βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας σύσσωμους τους κατοίκους του νησιού για να πούμε “ευχαριστώ”, έστω και εκ των υστέρων, σε εσένα και σε όλους τους συντελεστές της ταινίας “Τζένη Τζένη” που αναδείξατε τις Σπέτσες. Ο Ανδρέας Μπάρκουλής δεν έκανε χρήματα, αλλά ποιος όμως θα τον ξεχάσει;» ανέφερε ο Παναγιώτης Λυράκης στον ολιγόλεπτο λόγο του, που έκλεισε με πολιτικές αιχμές για την οικονομική κρίση που κλυδωνίζει τη χώρα.


Keywords
Τυχαία Θέματα