«Ταξίδι» στη γνώση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Ταξίδι» στη γνώσηΔευτέρα, Νοέμβριος 28, 2016 - 17:01

Η υλοποίηση διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος (για παιδιά 6-12 ετών) στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, στον Φλοίσβο

Καθημερινά, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σαλπάρει για ένα ταξίδι με προορισμό τη γνώση και το παιχνίδι το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, που φιλοξενείται στο ιστορικό ομώνυμο ferry boat, που επί δύο και πλέον δεκαετίες πραγματοποιούσε δρομολόγια στη γραμμή του Σαρωνικού.

Σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία

της Δ' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, το πλοίο, που ελλιμενίζεται στη μαρίνα Φλοίσβου, υλοποιεί το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας με τη Νεράιδα: Ενα παιχνίδι εν πλω».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που διεξάγονται στους χώρους του μουσείου από ειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς. Στη διάρκεια του «ταξιδιού» οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το ιστορικό πλοίο της γραμμής, να γνωρίσουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας του 20ού αιώνα και να διερευνήσουν επιμέρους θεματικές, όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία και οι μεταφορές, οι άνθρωποι και οι αναμνήσεις.

Δωρεάν συμμετοχή

Μάλιστα, η συμμετοχή στο πρωτότυπο πρόγραμμα είναι δωρεάν, καθώς το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος, του εκπαιδευτικού υλικού αλλά και η δαπάνη μεταφοράς των μαθητών προς τον φαληρικό όρμο καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, ενώ κάθε Κυριακή το πρόγραμμα υλοποιείται από τις 11.00 έως τις 12.00 (για μεμονωμένες συμμετοχές παιδιών, ηλικίας από 6 έως 12 ετών).



Το επιβατηγό πλοίο «Νεράιδα» ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στην Ιταλία και χρησιμοποιήθηκε για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Αδριατική και ως διασωστικό σκάφος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών κατελήφθη από τους Βρετανούς και χρησιμοποιήθηκε για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη γραμμή Μάλτα - Συρακούσες. Το 1949 αγοράστηκε από τον Ελληνα εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και, έπειτα από εκτεταμένες εργασίες επισκευής και λαμβάνοντας το σημερινό του όνομα, δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού εξυπηρετώντας εκατοντάδες επιβάτες καθημερινά.

Το 1974 το πλοίο αποσύρθηκε και παρέμεινε στη στεριά για περίπου 35 χρόνια, χωρίς να οδηγηθεί στη διάλυση. Το 2007, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του καραβοκύρη του και έπειτα από απόφαση της οικογένειάς του, το «Νεράιδα» μεταφέρθηκε σε ναυπηγείο της Κροατίας, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο.

Οι εργασίες τέθηκαν υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του Σπύρου Λάτση και ολοκληρώθηκαν το 2010, οπότε το πλοίο επέστρεψε στην Ελλάδα και το καλοκαίρι του 2013, με ελληνική πάλι σημαία, εξέπλευσε προς τους προορισμούς που εξυπηρετούσε, με τους κατοίκους των νησιών να έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα