Τα πάνω-κάτω στην Παιδεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα πάνω-κάτω στην ΠαιδείαΠαρασκευή, Απρίλιος 17, 2015 - 18:34

Η επιστροφή των «αιώνιων» φοιτητών και του πανεπιστημιακού ασύλου, και η κατάργηση του θεσμού του Συμβουλίου ΑΕΙ - ΤΕΙ και της Τράπεζας Θεμάτων είναι μερικές από τις σαρωτικές αλλαγές τις οποίες φέρνει η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας.

Με τις αλλαγές αυτές ουσιαστικά ανατρέπονται βασικές διατάξεις του ισχύοντος νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια και του «Νέου Λυκείου», οι οποίες καθιερώθηκαν την τελευταία πενταετία!

Οι αλλαγές θα έρθουν στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης. Σε ό,τι αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι καταργείται το Συμβούλιο Ιδρύματος σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και οι αρμοδιότητές του μεταβιβάζονται στα υπόλοιπα κορυφαία όργανα (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο κ.ά.). Ανακοίνωσαν επίσης την επιστροφή του θεσμού του ακαδημαϊκού ασύλου με την επαναφορά των διατάξεων που ίσχυαν πριν από τον «νόμο Διαμαντοπούλου», καθώς και την κατάργηση των διατάξεων σχετικά με τα χρονικά όρια σπουδών και τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών.

Η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προβλέπει ακόμη την παροχή δικαιώματος ψήφου στους φοιτητές και τους εργαζομένους για την ανάδειξη των πρυτάνεων και των άλλων μονοπρόσωπων οργάνων (π.χ. κοσμητόρων), καθώς και τη συμμετοχή τους στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία κ.ά.). Σε περίπου ένα χρόνο θα γίνουν πρυτανικές εκλογές στα ΑΕΙ με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, στις οποίες θα έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα και οι νυν πρυτάνεις. Επίσης, σύμφωνο με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο που έρχεται και για τις μετεγγραφές, οι οποίες στο μέλλον θα είναι ελάχιστες και θα βασίζονται σε κριτήρια οικονομικά και προβλημάτων υγείας.

Καταργούνται

Στα σχολεία -μεταξύ άλλων- καταργείται η επιλογή θεμάτων των προαγωγικών, απολυτήριων και πανελλαδικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως και ο υφιστάμενος νόμος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο οποίος θα αντικατασταθεί με ένα «δημοκρατικό και συλλογικό» σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου. Τέλος, διαχωρίζονται τα πειραματικά σχολεία από τα πρότυπα και καθιερώνεται διαφορετικό τρόπος εισαγωγής (κλήρωση στα πειραματικά, εισαγωγή με κριτήρια στα πρότυπα).

«Η Παιδεία μας επιστρέφει στις πιο μαύρες μέρες του παρελθόντος» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- ότι υιοθετεί τη θεωρία της ήσσονος προσπάθειας για την εκπαίδευση και παραδίδει τα ΑΕΙ σε «φοιτητοπατέρες».

Κάρτα σίτισης και ηλεκτρονικό εισιτήριο για μουσεία

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι επίσης η ανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είχαν καταργηθεί λόγω Μνημονίου, ο καθορισμός του ωραρίου και ο έλεγχος των αναλυτικών προγραμμάτων των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, η κατάργηση των εσωτερικών φροντιστηρίων σε ιδιωτικά σχολεία κ.ά. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας σίτισης στα σχολεία, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων.

Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Ο κ. Ξυδάκης αποκάλυψε ότι θα έρθει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παυθούν οι διευθυντές των εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή «ηλεκτρονικού εισιτηρίου» σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, την επιστροφή της ενιαίας τιμής στο βιβλίο και την παροχή κινήτρων για ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.

Στάθης Δεληγιώργης

Keywords
Τυχαία Θέματα