Στων αγγέλων τα μπουζούκια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτων αγγέλων τα μπουζούκιαΤρίτη, Μάρτιος 24, 2015 - 15:29

Εφυγε σε ηλικία 65 ετών ένας από τους σπουδαιότερους σολίστ του μπουζουκιού, ο Χρήστος Κωνσταντίνου, ο οποίος διακρίθηκε επίσης στους αυτοσχεδιασμούς. Γεννήθηκε το 1950 στο κατεχόμενο Αργάκι της Μόρφου, στην Κύπρο, και τα πρώτα μουσικά ακούσματά του προέρχονταν από την παραδοσιακή δημοτική μουσική, από τον βιολάρη πατέρα του, που τον ώθησε μάλιστα να αρχίσει μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 χρόνων.

Το 1962 μετανάστευσε στο Λονδίνο και εκεί συνέχισε να κάνει

μαθήματα βιολιού, ενώ παράλληλα άρχισε να μαθαίνει τρίχορδο μπουζούκι. Πολύ σύντομα άρχισε να παίζει επαγγελματικά σε διάφορα κέντρα της ελληνικής παροικίας, όπου γνώρισε τον Λουκά Νταράλα (πατέρας του Γιώργου Νταλάρα) και συνεργάστηκε μαζί του.

Σε ηλικία 19 χρόνων συμμετείχε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επί χούντας έκανε περιοδείες στο εξωτερικό, και από τότε συνεργάστηκαν πολλές φορές. Το 1971 ο Κωνσταντίνου μετακόμισε στην Ελλάδα. «Δάσκαλός» του ήταν ο μεγάλος Γιάννης Παπαϊωάννου, γι' αυτό και ήταν ένας από τους καλύτερους στα ταξίμια.

Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές, όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Ξανθίππη Καραθανάση, Θόδωρος Αντωνίου, Αγνή Μπάλτσα, Μπάμπης Τσέρτος, Σωτηρία Μπέλλου.

Το Τρίχορδο

Ως λάτρης της μουσικής παράδοσης συμμετείχε σε αρκετά συγκροτήματα, όπως οι Ακρίτες. Ηταν ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Τρίχορδο, του πρώτου σύγχρονου συγκροτήματος με επίκεντρο τους μπουζουξήδες, με το οποίο ηχογράφησε έναν δίσκο.

«Η λαϊκή μουσική έχασε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Υπηρέτησε με πάθος και σεβασμό το λαϊκό τραγούδι και η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ενώ μέσω της σελίδας του στο facebook τον αποχαιρέτησε και ο Γιώργος Νταλάρας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ: «Ο Χρήστος Κωνσταντίνου συμμετείχε σε πολλές εκπομπές του 902, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ως στενός φίλος του σταθμού, στον οποίο -όπως ο ίδιος έλεγε- ένιωθε σαν στο σπίτι του».

Η κηδεία του σπουδαίου μουσικού τελέστηκε χθες στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα