Στο σκαμνί Βλαστός, Λίτσα και άλλοι 27 για την «Greek Mafia»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπαλλαγή για Στεφανάκο (που αποφυλακίστηκε) προτείνει η εισαγγελέαςΣτο σκαμνί Βλαστός, Λίτσα και άλλοι 27 για την «Greek Mafia»Τρίτη, Αύγουστος 23, 2016 - 15:04

Δίπλα δίπλα στο εδώλιο αναμένεται να βρεθούν ο Παναγιώτης Βλαστός και η εξαδέλφη του Λίτσα, η οποία από δεξί χέρι του βαρυποινίτη έγινε «βαθύ λαρύγγι» και «έκαψε» τα σχέδια της λεγόμενης «Greek Mafia» του Κορυδαλλού. Με εισαγγελική πρόταση, όπως αποκαλύπτει η «Espresso», ζητείται

η παραπομπή τους μαζί με άλλα 27 πρόσωπα σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Τον τελευταίο λόγο για το αν οι άλλοτε στενοί (και με δεσμούς αίματος) συνεργάτες και νυν ορκισμένοι εχθροί θα καθίσουν στο σκαμνί έχουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Πειραιώς, οι οποίοι θα αποφανθούν για τις εισηγήσεις της αντιεισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο δρόμος του ακροατηρίου είναι μονόδρομος για τους δύο κατηγορουμένους, καθώς φέρεται ότι κινούσαν τα νήματα ή διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που δρούσε από τις φυλακές.

Αντιθέτως, το εδώλιο φαίνεται να... απομακρύνεται για τον Βασίλη Στεφανάκο, ο οποίος ήδη αναπνέει αέρα ελευθερίας. Στον Στεφανάκο είχε αποδοθεί ρόλος αρχηγικού μέλους της «Greek Mafia» μαζί με το «δίδυμο» Βλαστού - Σκαφτούρου.

«Ανεπαρκή στοιχεία»

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, όμως, ο 55χρονος βαρυποινίτης πρέπει να απαλλαγεί, καθώς «αναφέρεται στις καταθέσεις της Ευαγγελίας Βλαστού (σ.σ.: Λίτσα) ότι πιθανόν συμμετείχε σε έκνομες ενέργειες μαζί με τον Παναγιώτη Βλαστό, όμως σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε ενεργός ρόλος του ούτε υφίστανται στοιχεία ικανά για τη στοιχειοθέτηση κατηγορίας εναντίον του».

Οπως είπε στην «Espresso» ο Παναγιώτης Κάσσης, συνήγορος του Βασίλη Στεφανάκου, «για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η δήθεν εμπλοκή του εντολέα μου στηρίχθηκε εξαρχής σε έωλα και ανεπαρκή στοιχεία, τα οποία, παρότι ήταν γνωστά από την προδικασία, έπρεπε να φτάσουμε στο στάδιο αυτό ώστε να αναγνωριστεί η παντελής έλλειψη οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου. Είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο Εφετών θα επικυρώσει αυτό που ουσιαστικά έχει αποδειχθεί από την έναρξη της ανακρίσεως, δηλαδή η πλήρης αθωότητα του εντολέα μου».

Αλλος κατηγορούμενος για τον οποίο η αντιεισαγγελέας Εφετών προτείνει να μην οδηγηθεί σε δίκη είναι ο καταδικασθείς για μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έδωσε πληροφορίες στον βαρυποινίτη Γιάννη Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο πρώην συνεργάτης του στο υπουργείο Γιάννης Σμπώκος, τον οποίο... είχε άχτι!

Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, «δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω πράξεων. (...) Ούτε επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της Ευαγγελίας Βλαστού περί συμμετοχής του με οποιαδήποτε μορφή στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης».

Στην πρόταση 238 σελίδων η αντιεισαγγελέας Εφετών είναι «καταπέλτης» για τον Βλαστό και τη Λίτσα. Ο βαρυποινίτης, «ενεργώντας από κοινού με τον συγκατηγορούμενό του Ιωάννη Σκαφτούρο, διηύθυνε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα» και σκοπός ήταν οι αρπαγές προσώπων, οι εκβιάσεις με την αιτιολογία της παροχής προστασίας, η εκτέλεση συμβολαίων θανάτου, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η χορήγηση τοκογλυφικών δανείων και άλλα αδικήματα!

Για τη 46χρονη Λίτσα, η οποία ξεσκέπασε την «εταιρία εκβιαστών», η εισαγγελέας αναφέρει ότι «υπήρξε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Παναγιώτη Βλαστού, εκτελούσε πιστά και απαρέγκλιτα τις εντολές του και υποστήριζε με κάθε τρόπο την εγκληματική του δράση».

«Ηταν στόχος»

Τονίζει, μάλιστα, πως «η αποκοπή της από την έκνομη δράση δεν επήλθε συνεπεία του γεγονότος ότι μετανόησε αντιλαμβανόμενη την απαξία των πράξεών της», αλλά επειδή «κατέστη στόχος του κατηγορουμένου, ο οποίος επίμονα ζητούσε να του παραδοθούν τα χρήματα (σ.σ.: τα 250.000 ευρώ, τα οποία φέρεται ότι «έφαγε» από τον βαρυποινίτη) που αποτελούσαν τμήμα των λύτρων που κατεβλήθησαν για την αρπαγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και αποτελούσαν το «μερίδιό» του».

Οπως καταλήγει η αντιεισαγγελέας Εφετών, η Λίτσα «απευθύνθηκε στις Αρχές, χωρίς, όμως, μέχρι και σήμερα να δικαιολογεί την εξαφάνιση του ποσού».

Οι βομβιστικές επιθέσεις και το συμβόλαιο

Στην πρότασή της η εισαγγελέας αναφέρεται στα «έργα και τις ημέρες» της οργάνωσης, όπως τα περιέγραψε στις ένορκες καταθέσεις της στην Αστυνομία η Λίτσα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν (με εντολή Βλαστού) τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση. Στην οργάνωση «χρεώνονται» οι βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή (είχε δικάσει την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου) και της εισαγγελέως Σοφίας Πετράκη (είχε ερευνήσει την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων), η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο σπίτι του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Σμπώκου, αλλά και σε εκείνο της αδελφής του στη Νέα Ερυθραία.

Επίσης, η απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τον Κορυδαλλό με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η απόπειρα απόδρασής του με ελικόπτερο από τις Φυλακές Τρικάλων, το συμβόλαιο θανάτου για γνωστό δικηγόρο που φέρεται ότι «έφαγε» 1.000.000 ευρώ από καταδικασμένο φίλο του Βλαστού, η σχεδιαζόμενη απαγωγή διευθυντικού στελέχους τράπεζας, τον οποίο αποκαλούσαν «Μπούμπη», κ.ά.

Για ποιους από την «οργάνωση» ζητείται παραπομπή

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρέπει να καθίσουν οι εξής 29: Π. Βλαστός, Ι. Σκαφτούρος, Ευαγγ. Βλαστού, Αδ. Αγγελέτου, Η. Γκιόκας, Δ. Χατζησταύρου, Ε. Ζαμπούνης, Δ. Σκαφτούρος, Ν. Σκαφτούρος, Αικ. Σκαφτούρου, Π. Καρπούζου, Χ. Πατουχέας, Ι. Χήρα, Π. Λασιθιωτάκης, Χ. Μουστάκας, Μ. Μουζακίτη, Γ. Σκάλκος, Ευρ. Χριστοδουλοπούλου, Ε. Θεοχαράκης, Γ. Βερεσές, Κ. Μιχόπουλος, L. Lorenc, T. Fejzulla, Π. Στουρνάρας, Φ. Ραγκούσης, Ε. Πανάγος, Μ. Νότη, Ε. Κλωνάρης και Κ. Μπασδέκης.

Κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, ηθική αυτουργία σε εκρήξεις και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκβίαση κ.ά. Για τον γνωστό δικηγόρο Φραγκίσκο Ραγκούση, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να παραπεμφθεί μόνο για απλή συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου.

Εκρηκτικές ύλες

Η εισαγγελέας προτείνει να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά του Παναγιώτη Βλαστού για ηθική αυτουργία σε από κοινού απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και για ηθική αυτουργία σε παραβάσεις της νομοθεσίας για εκρηκτικές ύλες (σχετικά με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της εισαγγελέως Τρικάλων Σοφίας Πετράκη στις 20 Ιουλίου 2013). Το ίδιο προτείνει και για την Ευαγγελία Βλαστού (για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση), ενώ για τον Γιάννη Σκαφτούρο ζητεί να μην απαγγελθεί κατηγορία για τις πράξεις της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και κατά συρροή, της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ή κίνδυνος σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας τελεσθείσα κατά συρροή, ηθικής αυτουργίας από κοινού σε τετελεσμένη εκβίαση, ηθικής αυτουργίας από κοινού σε δωροληψία κρατουμένου και πρόκλησης και προσφοράς για την εκτέλεση κακουργήματος κατά συρροή.

Ελεύθερος έπειτα από οκτώ χρόνια στη φυλακή

Ελεύθερος έπειτα από οκτώ χρόνια εγκλεισμού είναι ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Πρόκειται για τον νόμο 4322/2015, ο οποίος προβλέπει την υπό προϋποθέσεις απόλυση κρατουμένων με τη συμπλήρωση του ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως 10 έτη, καθώς και τη μείωση του χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών.

Παράταση

Ο συγκεκριμένος νόμος εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ έως τον Απρίλιο του 2016, αλλά το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης άλλον έναν χρόνο. Οπως αναφέρουν νομικές πηγές, ουσιαστικά επαναλαμβάνει προϋπάρχουσες διατάξεις για την υφ' όρων απόλυση κρατουμένων, με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε τον Αύγουστο του 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, πάλι για ηθική αυτουργία. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2006 τού είχε επιβληθεί ποινή έξι ετών για εμπλοκή σε υποθέσεις προστασίας και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι βάσει νόμου ο Βασίλης Στεφανάκος θα έβγαινε από το κελί έξι μήνες αργότερα, ωστόσο προσμετρήθηκαν τα μεροκάματα που έχει στη φυλακή, με αποτέλεσμα η πύλη να ανοίξει νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα