ΣΟΚ! Κυκλώνας απειλεί την Ελλάδα

COVER STORYΣΟΚ! Κυκλώνας απειλεί την ΕλλάδαΤετάρτη, Νοέμβριος 15, 2017 - 15:22

❱❱ Το «μάτι» με τον θερμό πυρήνα που θα προκαλέσει βροχοπτώσεις και ανέμους ταχύτητας 120 χλμ./ώρα!

ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που το φαινόμενο «Ευρυδίκη» απομακρύνεται από τη χώρα μας, ένα άλλο βαρύ χαμηλό βαρομετρικό που καταφθάνει από τη βόρεια Ιταλία απειλεί με νέο κύμα ισχυρών φαινομένων που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι παρόμοια με αυτά του μεσογειακού κυκλώνα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του

φαινομένου που θα εισβάλει στη χώρα θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι τοπικές καταιγίδες, που θα συνοδευτούν κατά τόπους και από ισχυρούς ανέμους. Στη μετεωρολογική πρόβλεψη «βόμβα» προχώρησε με ανάρτησή του στα social media ο παρουσιαστής δελτίου καιρού Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος θεωρεί πιθανό ο μεσογειακός κυκλώνας (Medicane) να πλήξει κυρίως τη δυτική Ελλάδα, το βράδυ της Παρασκευής.

«Αρκετά προγνωστικά μοντέλα θέλουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού, που αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές τις επόμενες ημέρες, να βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας μας προς το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής και να παίρνει τη μορφή ακόμη και ενός Medicane, δηλαδή ενός μεσογειακού κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά (θερμός πυρήνας, απουσία μετώπων και θυελλώδεις άνεμοι γύρω από το “μάτι” του)...» εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου και προσθέτει: «Αυτό το “μάτι” μπορεί να το διακρίνει κανείς -εύκολα, μάλιστα- και στους προγνωστικούς χάρτες για την ερχόμενη Παρασκευή. Θα πρέπει, όμως, να υπογραμμίσω ότι έχουμε ακόμη πολλές ημέρες μπροστά μας και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν πράγματι θα υπάρξει τελικά αυτή η εξέλιξη».

Από το Ιόνιο

Ωστόσο, η άποψή του ενισχύεται και από την πρόγνωση του Γερμανού μετεωρολόγου Κεντ Χάινεμαν, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Wetter.net με τον τίτλο «Προσοχή στη Μεσόγειο».

Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για την πιθανότητα έλευσης του μεσογειακού κυκλώνα (Medicane) στη χώρα μας την Παρασκευή. Αν και, όπως λέει, η πορεία που θα ακολουθήσει δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά, υπάρχει πιθανότητα να κινηθεί από το Ιόνιο προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο την Ελλάδα αλλά και τη νότια Ιταλία, καθώς επίσης ένα τμήμα των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου. Ο κυκλώνας θα επιφυλάσσει ισχυρές βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 150 λίτρα/κυβικό μέτρο και ανέμους ταχύτητας 120 χλμ./ώρα.

Για την πιθανότητα έλευσης του επικίνδυνου τροπικού κυκλώνα στο Ιόνιο εντός της εβδομάδας προειδοποιεί και η ιστοσελίδα severe-weather.eu, αναφέροντας ότι ο Medicane έχει σχηματιστεί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και κινείται ενισχυμένος προς τη χώρα μας, και προσθέτει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «επικίνδυνους ανέμους, εκτενείς βροχοπτώσεις και υψηλό κυματισμό κατά μήκος των ακτών».

Ν. Καντερές:Το βαρομετρικό δεν θα είναι τόσο χαμηλό

Ως παρακινδυνευμένη μετεωρολογική έκφραση θεωρεί τη δεδομένη στιγμή τον όρο «μεσογειακός κυκλώνας» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές (φωτό).

Οπως εξηγεί στην «Espresso», το βαρύ χαμηλό βαρομετρικό είναι πιο κοντά στα επιστημονικά μετεωρολογικά δεδομένα για τη χώρα μας. «Η συγκεκριμένη έκφραση το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί ανησυχία στον κόσμο. Και αυτό γιατί το βαρομετρικό δεν θα είναι τόσο βαρύ χαμηλό, ώστε να φτάσουμε σε εκφράσεις που είναι για άλλα γεωγραφικά πλάτη.

Από τα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από σήμερα να μας επηρεάζουν, θα πληγούν περισσότερο η Θεσσαλία, η στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ η Θράκη θεωρώ ότι θα επηρεαστεί λιγότερο.

Το Σάββατο θα περιοριστούν, χωρίς όμως να απουσιάσουν οι βροχές και οι καταιγίδες σε όλη τη χώρα, ενώ για την Κυριακή διαφαίνεται ένα μεσοδιάστημα βελτίωσης, καθώς θα απομακρύνεται και αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή. Από την ερχόμενη εβδομάδα, όμως, ξανάρχεται άλλο χαμηλό βαρομετρικό, και αυτό προερχόμενο μέσω Ιταλίας. Επιβάλλεται να ενημερώνουμε τον κόσμο σωστά, τεκμηριωμένα και επιστημονικά πάνω απ' όλα» λέει ο κ. Καντερές.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα