Σκάβουν στον τρίτο θάλαμο με τα χέρια!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣκάβουν στον τρίτο θάλαμο με τα χέρια!Τρίτη, Οκτώβριος 21, 2014 - 16:34

Μία ανάσα πριν από τον τέταρτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, αλλά η ανασκαφή προχωρά με μειωμένους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η στενότητα του χώρου και οι υποστυλώσεις που έχουν τοποθετηθεί μέσα στον τρίτο θάλαμο δυσκολεύουν τα συνεργεία. Κι ενώ η αγωνία για το μυστικό του τάφου κορυφώνεται, οι ανασκαφές γίνονται με τα χέρια, αφού δεν μπορεί να τοποθετηθεί στον τρίτο θάλαμο κάποιο μηχανικό μέσο για την απομάκρυνση των χωμάτων. Το χώμα που αφαιρείται

μπροστά από το εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης βρίσκεται πλέον σε ύψος περίπου 3,4 μέτρων από το δάπεδο και όπως φαίνεται, η ανασκαφική έρευνα πλησιάζει πιθανότατα στην τελική φάση της.

Μεγάλος όγκος

Το χώμα στον τρίτο θάλαμο εμποδίζει τους αρχαιολόγους να πουν αν ο τέταρτος είναι ο νεκρικός θάλαμος. Ο μεγάλος όγκος του ελέγχεται με μεγάλη προσοχή, καθώς κάθε εκατοστό μπορεί να κρύβει σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία πρέπει να συγκεντρωθούν και να μελετηθούν. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του υπουργείου, στους προηγούμενους θαλάμους έχουν βρεθεί όστρακα και καρφιά, αλλά δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρος ο κατάλογος των ευρημάτων. Οταν απομακρυνθούν τα χώματα, θα φανεί αν το μνημείο είναι κατηφορικό ή έχει ράμπα που οδηγεί σε θάλαμο, καθώς και αν υπάρχει και νέο, πιο αποκαλυπτικό για τον «ένοικο» ψηφιδωτό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στον θάλαμο όπου ψάχνουν οι αρχαιολόγοι να εντοπιστούν ακόμη και κτερίσματα.

Το εντυπωσιακό μπλε χρώμα στο απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτό με την Περσεφόνη προέρχεται από τα μεταλλεία της Αλιστράτης Σερρών. Το ίδιο χρώμα, που υπάρχει και σε άλλα σημεία του μνημείου, έχει ως πρώτη ύλη τον αζουρίτη, ένα ορυκτό που υπήρχε σε αφθονία στα αρχαία μεταλλεία της Αλιστράτης που βρίσκονται κοντά στην Αμφίπολη. Από το ορυκτό αυτό οι καλλιτέχνες της εποχής έφτιαχναν το ζωηρό μπλε χρώμα, με το οποίο χρωμάτιζαν τα έργα τους, το οποίο διαπιστώνεται ότι διατηρεί ακόμη τη λάμψη του μέσα στους αιώνες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος του Τύμβου Καστά ανήλθαν σε ποσό που δεν ξεπερνά τα 590.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα