Σε συναγερμό για τη γρίπη που θερίζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣε συναγερμό για τη γρίπη που θερίζειΠέμπτη, Ιανουάριος 29, 2015 - 18:38

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η επιδημία της εποχικής γρίπης στη χώρα μας και οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα μία φορά την ανάγκη οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για τη νόσο, λόγω του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θανατηφόρων επιπλοκών, κυρίως σε χρόνιους πάσχοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

(ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί ανέρχονται σε 22, ενώ 32 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η φετινή επιδημία αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της εντός του Φεβρουαρίου και να σταματήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου (αν ο καιρός είναι σχετικά ζεστός), ειδάλλως στα τέλη του Απριλίου. Οσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους που έχουν καταγράφει έως τώρα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού αναφέρει: «Οι θάνατοι είναι αρκετοί, αν όμως συγκρίνουμε με την περασμένη χρονιά τα κρούσματα και τους θανάτους, είμαστε περίπου στα ίδια ποσοστά».


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ελευθέριος Φερεκύδης επισημαίνει: «Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς και μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το φτάρνισμα ή τον βήχα». Σχετικά με τα συμπτώματα προσθέτει: «Είναι ο υψηλός πυρετός, που εμφανίζεται απότομα με ρίγη και διαρκεί τρεις τέσσερις μέρες, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη, καθώς και η ζάλη, η αδυναμία, οι κομμάρες και έντονη εφίδρωση. Σπάνια παρουσιάζει καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, βήχα, φτερνίσματα, ανορεξία και λιγότερο ναυτία και εμετό».

Το εμβόλιο

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν τέσσερις με έξι ημέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως ύστερα από επτά έως δέκα ημέρες. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων και συνιστάται στους υπερηλίκους και στους χρόνια πάσχοντες. Μοναδική αντένδειξη του ασθενούς για το εμβόλιο είναι η αλλεργία στο αβγό ή η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης δεν συνιστάται στις εγκύους.

Keywords
Τυχαία Θέματα