Σε κλοιό κατασχέσεων μονές του Αγίου Ορους!

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι μοναχοί του Αγίου Ορους καθώς, όπως αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος κατάσχεσης ακινήτων που διαθέτει η ιερά κοινότητα εκτός της Αθωνικής Πολιτείας λόγω φορολόγησης της περιουσίας της. Το Αγιο Ορος δεν αναγνωρίζει την άρση της φορολογικής ασυλίας που αποφασίστηκε το 2010 και αρνείται να πληρώσει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και να καταβάλει το 20% των ετήσιων μισθωμάτων για τα κτίρια

που νοικιάζει.

«Ούτε επί τουρκοκρατίας δεν άγγιξαν το Αγιον Ορος. Και το κάνει τώρα η ελληνική Πολιτεία. Αυτά που θα κερδίσει όμως, είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα χάσει. Θα χάσει το... Αγιο Ορος» δηλώνει στην εφημερίδα αγιορείτης μοναχός, συμπυκνώνοντας γλαφυρά τη δυσφορία της Αθωνικής Πολιτείας για την επίμαχη φορολόγηση. Η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τη φορολόγηση, καθώς και τα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις που φτάνουν στις μονές κάθε άλλο παρά συνάδουν με την πνευματικότητα στην οποία είναι ταγμένοι οι καλόγεροι.

Πλέον τίθεται θέμα βιωσιμότητας των μονών, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οικονομικό αδιέξοδο. Οι φορολογικές οφειλές μένουν απλήρωτες και συσσωρεύονται. Υπάρχουν μονές στις οποίες αναλογεί ετήσιος φόρος πάνω από 1.000.000 ευρώ και η κατάσταση αυτή ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα