Σε... χειμερία νάρκη

ΥΓΕΙΑΣε... χειμερία νάρκηΠέμπτη, Δεκέμβριος 7, 2017 - 18:12

❱❱ Φάρμακο θα περιορίζει τη ροή αίματος σε ζωτικά όργανα!

Ενα φάρμακο που θα θέτει ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι αρτηρίες, σε χειμερία νάρκη δοκιμάζουν οι επιστήμονες προκειμένου να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οπως αποκαλύπτει στο «Good Health» ο Mervyn Singer, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Ιατρικής στο University College London Hospital, το

φάρμακο θα μπορούσε να προστατεύσει τα κύτταρα των οργάνων από το θανατηφόρο «τραύμα επαναιμάτωσης» που μπορεί να επέλθει κατά τις διαδικασίες ανάνηψης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το τραύμα συμβαίνει όταν η ροή του αίματος αποκαθίσταται ξαφνικά στον ιστό, έπειτα από παρεμπόδιση της κανονικής ροής του αίματος, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Φλεγμονώδης αντίδραση

Το σοκ της ξαφνικής επιστροφής αίματος και οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση που καταστρέφει ζωτικούς ιστούς στις μεγάλες αρτηρίες καρδιάς και εγκεφάλου στο ένα τρίτο των ασθενών, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους έχει προγραμματιστεί για το 2018 και αν αποδειχθεί αποτελεσματική στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από ένα τέτοιο τραύμα, θα συνιστά την ιατρική επανάσταση των τελευταίων 20 χρόνων.

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες των ΗΠΑ, που επίσης ερευνούν τη δυνατότητα επίτευξης χειμερίας νάρκης σε ανθρώπους, ιχνηλάτησαν τη διαδικασία που πραγματοποιείται όταν οι σκίουροι πέφτουν σε χειμερία νάρκη και επιτρέπει στους εγκεφάλους τους να επιβιώσουν με μειωμένη ροή αίματος, οξυγόνου και γλυκόζης.

Η διαδικασία, που αποκαλούν SUMOylation, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι πρωτεΐνες στα εγκεφαλικά κύτταρα των ναρκωμένων σκίουρων, προστατεύοντάς τα από βλάβες. Σε πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι η παρεμπόδιση έκκρισης της χημικής ουσίας στον εγκέφαλό τους προκαλεί την έναρξη της SUMOylation. Επίσης, επιστήμονες του Trento Institute for Fundamental Physics Applications πραγματοποιούν πειράματα ώστε να θέσουν όλο το σώμα σε χειμερία νάρκη και λειτουργία σε θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου, για να δώσουν χρόνο στη θεραπεία εξόντωσης των καρκινικών όγκων με ακτινοβολία.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα