Ψυχανάλυσέ το: Η νέα χρονιά ως κίνητρο για αλλαγές και ευκαιρία για ψυχική ανάταση

13:37 9/1/2018 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπό τη Σοφία Π. ΜιχαλοπούλουΨυχανάλυσέ το: Η νέα χρονιά ως κίνητρο για αλλαγές και ευκαιρία για ψυχική ανάταση Τρίτη, Ιανουάριος 9, 2018 - 13:37

❱❱ Η... ανέφικτη τελειότητα και η υποστήριξη από τους γύρω μας

Κάθε νέα χρονιά θέτουμε νέους στόχους και παίρνουμε αποφάσεις με ενθουσιασμό. Πολλές φορές όμως ο αρχικός ενθουσιασμός μειώνεται, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις

να παίρνουν την κάτω βόλτα και τη θέση τους να καταλαμβάνουν η απογοήτευση και η παραίτηση.

Σκέφτεσαι τι θα ήθελες να συμβεί την επόμενη χρονιά. Θέλεις να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο, αλλά θεωρείς δύσκολο να θέσεις στόχους και να τους ακολουθήσεις και αυτό σου προκαλεί περισσότερο άγχος. Επίσης σκέφτεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις και νιώθεις άσχημα.

Σύμφωνα με την Ψυχολογία, είναι πολύ βασικό να θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά, αφού είναι μια μορφή ενίσχυσης και ψυχικής ανάτασης.
Με το να βάζεις νέους στόχους αποκτάς κίνητρο για να φτιάξεις όπως θες τη ζωή σου. Για τη νέα χρονιά βάλε στόχο να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει. Εχεις κίνητρο να το κάνεις, αλλιώς θα σκεφτείς επιφανειακά ό,τι σε ενοχλεί και θα το παρατήσεις. Αν όμως έχεις βάλει στόχο, τότε θα μπορείς να ενεργοποιηθείς.Οι στόχοι για το νέο έτος σε τροφοδοτούν με ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Εχεις κάτι να προσπαθείς και να χτίζεις, κάτι που, όταν το καταφέρεις, θα γεμίσεις χαρά και αισιοδοξία.

Στο πλαίσιο της αισιοδοξίας οι στόχοι σού δίνουν το έναυσμα να γίνεις πιο αισιόδοξος και πιο θετικός άνθρωπος. Και μόνο η διαδικασία τού «προσπαθώ για μένα και θα τα καταφέρω» σε κάνει να είσαι χαρούμενος. Η θετική σκέψη θα λειτουργεί στη ζωή σου και η καθημερινότητά σου θα γίνει καλύτερη.

Κάποια στιγμή θα γεμίσεις ανασφάλεια και αμφιβολία για το αν θα τα καταφέρεις. Σκέψου όμως τι θα κερδίσεις από αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να μη φτάσεις τον στόχο, αλλά θα έχεις γεμίσει εμπειρίες και θα έχεις γίνει πιο δυνατός. Ανεξάρτητα από την κατάληξη του στόχου σου, θα έχεις αρχίσει να πιστεύεις παραπάνω στον εαυτό σου γιατί πολύ απλά προσπάθησες και δεν παραιτήθηκες, αλλά αγωνίστηκες για την επιθυμία σου. Θα γεμίσεις αυτοπεποίθηση και θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου.
Το
κλειδί στην επιτυχή αλλαγή μιας συμπεριφοράς είναι η επιλογή ενός στόχου σαφώς προσδιορισμένου και ρεαλιστικού. Προσπάθησε να στοχεύσεις σε μόνο μία συμπεριφορά για την πραγματοποίηση του στόχου για το νέο έτος. Τα σύνθετα και τα πολλά περιπλέκουν την προσπάθειά σου.

Ο στόχος που θα επιλέξεις θα πρέπει να μπορεί να οριστεί με σαφήνεια και να επιτευχθεί με συγκεκριμένες, μετρήσιμες συμπεριφορές. Αν, για παράδειγμα, ο στόχος σου είναι η καλύτερη φυσική κατάσταση και η υγιεινή διατροφή, διατύπωσε τον στόχο ως «να τρώω φρούτα και λαχανικά καθημερινά». Η υπερβολή και η στερητική κατάσταση δεν είναι σύμμαχος στον στόχο σου.

Η... ανέφικτη τελειότητα και η υποστήριξη από τους γύρω μας

1 Οταν συναντάτε εμπόδια ή δυσκολεύεστε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, προσπαθήστε να φέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη, έχοντας πάντα κατά νου ότι η τιμωρία δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αλλαγή της συμπεριφοράς. Η τελειότητα είναι ανέφικτη και οι αναβολές είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της αλλαγής και της βελτίωσης.

2 Επιστρατεύστε οπτικά βοηθήματα για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τον στόχο που έχετε θέσει για τη νέα χρονιά, καθώς και τους λόγους για τους οποίους ο στόχος είναι σημαντικός.
Ανάλογα με τον στόχο που έχετε θέσει για το νέο έτος, σκεφτείτε μια εικόνα ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να σας υπενθυμίζει τη δέσμευσή σας για αλλαγή.

3 Το να μιλήσετε στους γύρω σας για τον στόχο του νέου έτους είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και χρήσιμο.
Καταρχάς, είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να κάνει κανείς πράξη τη δέσμευσή του όταν έχει ανθρώπους γύρω του να τον υποστηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει.
Η υποστήριξη των γύρω δεν είναι μόνο σημαντική για την τόνωση του ηθικού μας, είναι εξίσου απαραίτητη για τη δημιουργία ενός προστατευτικού πλέγματος που μας προφυλάσσει από τυχόν προκλήσεις.

Tips που δίνουν λύσεις στις δυσκολίες!

■Ωρα για διάβασμα και συζήτηση: Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μετατρέπουμε ένα δωμάτιο σε αναγνωστήριο. Η ανάγνωση ενός βιβλίου φέρνει πιο κοντά τους γονείς με τα παιδιά με συζήτηση και κοινή δραστηριότητα.

■Οικογενειακές συναντήσεις: Μια προγραμματισμένη επίσκεψη, μια επίσκεψη-έκπληξη, ένα οικογενειακό τραπέζι είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στην προηγούμενη γενιά και στους φίλους!

■Σπιτικό φαγητό και υγιεινή διατροφή! Μαγειρεύουμε σπιτικά και δεν προσφεύγουμε στην εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού! Απλές και γρήγορες συνταγές θα βάλουν τα θεμέλια για μια υγιεινή διατροφή!

■Εξοδος, εξορμήσεις και κοινωνικοποίηση: Κανονίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έξοδο με γνωστούς και φίλους, διοργανώνουμε εκδρομές με θεματολογία!

■Φέρτε τη φύση στο σπίτι: Ανάσα δροσιάς και πρασίνου τώρα στον χώρο μας. Τα λουλούδια και το πράσινο θα δημιουργήσουν μια αίσθηση χαλάρωσης στο σπίτι και το γραφείο.

■Ωρα για καθαριότητα: Κάνουμε την καθαριότητα παιχνίδι και μυούμε το παιδί και όλη την οικογένεια στην έννοια της τάξης.

■Πολεμάμε το άγχος: Δεν αφήνουμε να μας κατακλύσει το άγχος. Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του. Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με καλή διάθεση και όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Μαθαίνουμε να συζητάμε, να ζητούμε βοήθεια και γνώμες. Εκφράζουμε τις ανάγκες και τις δυσκολίες μας.

■Σχέδιο, οι επόμενες διακοπές! Τι και αν τελείωσαν οι γιορτές των Χριστουγέννων; Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες διακοπές μας! Με το ημερολόγιο ανά χείρας εντοπίζουμε τις προσεχείς αργίες και επιλέγουμε προορισμό!

■Γυμναστήριο: Κάθε χρόνο η ίδια ατάκα: «Φέτος θα γραφτώ γυμναστήριο». Διαθέτουμε 2-3 φορές την εβδομάδα, έστω και μία ώρα, για την προσωπική μας γυμναστική.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος -
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France

www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα