Προϊστορική «ζούγκλα» στα Γρεβενά!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠροϊστορική «ζούγκλα» στα Γρεβενά!Τετάρτη, Οκτώβριος 8, 2014 - 14:06

Πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια η περιοχή των Γρεβενών ήταν ένας... τροπικός παράδεισος, όπου ζούσαν κάθε είδους ζώα που θυμίζουν τη σημερινή Αφρική! Μετά τους τεράστιους χαυλιόδοντες του Μαστόδοντα Mammut borsoni, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε και η πτέρνα μιας γιγαντιαίας αρκούδας, του αγριοθήριου, ενώ τώρα οι επιστήμονες αναζητούν ίχνη από τους πιο εξελιγμένους «κατοίκους» αυτής της προϊστορικής ζούγκλας, που δεν ήταν

άλλοι από τους πιθήκους!

Η ανακάλυψη

Η ανακάλυψη του αγριοθήριου (agriotherium) έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών εντόπισε μια πτέρνα που έμοιαζε να προέρχεται από τον αριστερό ταρσό αρκούδας, μόνο που ήταν υπερβολικά μεγάλη για να ανήκει σε κάποιο σύγχρονο εκπρόσωπο του είδους. Υστερα από πολυετή έρευνα, διαπίστωσε ότι το οστό ανήκε σε μια γιγαντιαία αρκούδα που έζησε στα Γρεβενά πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες δεν βάφτισαν τυχαία «αγριοθήριο» αυτό το πλάσμα της εποχής του Πλειόκαινου! «Πρόκειται για ένα τεράστιο ζώο, για ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα. Το αγριοθήριο μπορούσε να φτάσει τα 2,7 μέτρα σε ύψος και τα 700 κιλά σε βάρος» εξηγεί στην «Espresso» η κυρία Τσουκαλά.
Το αγριοθήριο ζούσε σε ένα περιβάλλον πυκνής βλάστησης, με άφθονα νερά και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. «Ηταν μια ζούγκλα, ο τελευταίος παράδεισος, όπως λέω εγώ» σημειώνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ. Στη διαπίστωση αυτή συνηγορούν και τα ευρήματα των υπόλοιπων ζώων που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν από εκατομμύρια χρόνια, όπως ο Μαστόδοντας με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του κόσμου (5,02 μ.), ο ρινόκερος, ο τάπιρος κ.ά. Το μόνο που λείπει προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ είναι οι δενδρόβιοι πίθηκοι. «Τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι μια κατηγορία που ζούσε στα δάση, αλλά δεν την έχουμε βρει έως τώρα. Ψάχνουμε λοιπόν για δενδρόβιους πιθήκους» αναφέρει η κυρία Τσουκαλά.

Η ίδια σημειώνει ότι η χώρα μας διαθέτει και μια μοναδική παλαιοντολογική συλλογή, τα περίπου 5.000 νεογιλά δόντια της αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 43.000 ετών, που βρέθηκαν στο σπήλαιο των Λουτρών Αλμωπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα