«Πανεπιστήμια» τζιχαντιστών

ΚΟΣΜΟΣ«Πανεπιστήμια» τζιχαντιστώνΠαρασκευή, Ιούλιος 21, 2017 - 14:25

από την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Στην καρδιά της Δύσης -και όχι μόνο- θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν «πανεπιστήμια τζιχαντιστών» τρομοκράτες του ISIS, μέσα στις φυλακές όπου θα σταλούν, προειδοποιεί έκθεση ανεξάρτητου βρετανικού ινστιτούτου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι πιθανόν να επιδιώξουν τη φυλάκισή τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται προκειμένου να μπορέσουν να στρατολογήσουν νέους τζιχαντιστές κι έτσι ISIS,

που τείνει να εξαλειφτεί στη Μέση Ανατολή, να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων o Τόμας Ρέναρντ αναφέρει πως η νέα τάση του κινήματος του Ισλαμικού Κράτους δίνει λιγότερη έμφαση στην προσέλκυση αλλοδαπών μαχητών και μεγαλύτερη στην «ανατροφή» μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών που θα επιτίθενται στις χώρες τους.

«Εκείνοι που θα επιστρέψουν θα παίξουν πιθανότατα ρόλο-κλειδί στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του νέου κύματος τζιχαντιστών. Είναι επιτακτικής σημασίας επομένως να τους παρακολουθούμε στενά και να επιχειρήσουμε να περιορίσουμε την επιρροή τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τις φυλακές, όπου κρατείται ή όπου οδεύει ήδη μεγάλος αριθμός» αναφέρει ο Ρέναρντ, επισημαίνοντας ότι οι φυλακές ήταν ανέκαθεν εκκολαπτήρια εξτρεμιστών.

εκτός ελέγχου

Πιστεύει ωστόσο ότι η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, καθώς κάποιοι τρομοκράτες έχουν βλέψεις να μετατρέψουν τις φυλακές σε «πανεπιστήμια τζιχαντισμού», την ίδια στιγμή που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα προγράμματα απο-ριζοσπαστικοποίησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο Ρέναρντ προέβλεψε ακόμη ότι κάποιοι μαχητές του ISIS θα αναζητήσουν αρχικά την εξιλέωση και την επανένταξη στις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονταν, όμως χρόνια αργότερα θα επιστρέψουν στον εξτρεμισμό.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα