Οταν ο Παπανδρέου τηλεφωνούσε κρυφά από την... τουαλέτα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟταν ο Παπανδρέου τηλεφωνούσε κρυφά από την... τουαλέτα!Σάββατο, Νοέμβριος 1, 2014 - 16:30

Μια ολόκληρη εποχή τελειώνει με την απόφαση της Δήμητρας Παπανδρέου-Λιάνη να εγκαταλείψει τη βίλα της οδού Αγράμπελης, η οποία αποτέλεσε κατά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο το περίφημο «κωλόσπιτο», στο οποίο έμεινε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στην περίφημη βίλα, η οποία δεν υπάρχει πια μετά την απόφαση της Δήμητρας να την γκρεμίσει και να αναγείρει ένα συγκρότημα μεζονετών το 2007, γράφτηκαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της νεότερης πολιτικής Ιστορίας. Αν και επρόκειτο για πολυτελή οικία, η οποία όταν αγοράστηκε από τους κληρονόμους της οικογένειας Λουμίδη σκανδάλισε τον ελληνικό λαό, στην πραγματικότητα αποτέλεσε έναν χώρο στον οποίο εκτυλίχτηκαν σημαντικά εθνικά επεισόδια, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα.
Οι πρωταγωνιστές της εποχής θα θυμούνται πάντα τους μάγους, τις ξεματιάστρες και τους αρχιμανδρίτες που επισκέπτονταν τη βίλα, όταν η Λιάνη ήταν στα πράγματα και ο Ανδρέας Παπανδρέου εν ζωή.

Θα τη θυμούνται επίσης για τις επισκέψεις του Κώστα Σπυρόπουλου και άλλων φίλων της τέως συζύγου του Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή (ως ένα βαθμό η Δήμητρα «έκλεψε» τον Κώστα από την αγκαλιά της Αλίκης, με μια ευνοϊκή μετάθεση που του έκανε στον στρατό). Θα τη θυμούνται ακόμα για τη σκανδαλώδη μεθόδευση της αγοράς της και το τίμημα των 170.000.000 δραχμών, το οποίο καλύφθηκε στο «πόθεν έσχες» του 1994 με τα περίφημα δανεικά που φέρονται ότι έδωσαν στον Ανδρέα ο Κάρολος Παπούλιας, ο έμπορος όπλων Τζορτζ Χάλακ, το στέλεχος του ΟΤΕ Θέμης Λαμπρινόπουλος και ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλεξίου: 40.000.000 δραχμές έκαστος.
Οι συζητήσεις με τους υπουργούς

Οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τότε το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ θα θυμούνται τη βίλα για τα απίστευτα περιστατικά που κατέγραφαν τότε: τον Ανδρέα Παπανδρέου κλεισμένο στις τουαλέτες, να μιλά χαμηλόφωνα στο κινητό με τους υπουργούς του, μη τυχόν και ακούσει η σύζυγός του τις αντίθετες οδηγίες που έδινε και τα μυστικά που είχε από αυτήν. Γιατί είχε και ήταν πολλά.
Πέρα απ' όλα αυτά, σε εκείνη την πολυτελή οικία συνέβησαν και άλλα, πολύ σημαντικότερα από τα συνήθη παραπολιτικά. Εκεί πήρε την απόφαση ο Ανδρέας Παπανδρέου να μην πάει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, όπως τον πίεζε η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αλλά να στείλει γραπτό μήνυμα, το οποίο, αν και είχε υπαγορεύσει, τελικά δεν πρόλαβε να εγκρίνει. Εκεί τον επισκέφθηκε ένα βράδυ ο Αντώνης Λιβάνης για να του επιδώσει το μυστικό non paper της συνάντησης Κλίντον - Σημίτη, στο οποίο καταγράφονταν όλες οι μειοδοτικές παραχωρήσεις του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού προς την υπερδύναμη.

Η εκλογή Σημίτη

Στο σαλονάκι της Αγράμπελης υποδέχτηκε ο Παπανδρέου ως πρωθυπουργός τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τομ Μίλερ και συμφώνησε την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια. Στον καναπέ δέχτηκε τον τότε γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ακριτίδη για να του μεταφέρει τα άσχημα μαντάτα της εκλογής Σημίτη στην πρωθυπουργία. Εκεί είχαν μεταφερθεί κρίσιμες συσκέψεις για την πορεία του τόπου, όταν πλέον δεν τον κρατούσαν τα πόδια του. Και εκεί βεβαίως υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους, στους κήπους της, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Δήμητρα Παπανδρέου-Λιάνη θα ήταν υποψήφια βουλευτής.
Η αλήθεια είναι ότι ο Παπανδρέου δεν αγάπησε ποτέ αυτό το σπίτι, γιατί αναγκάστηκε να πουλήσει (στον επιχειρηματία Χαράλαμπο Βλαχούτσικο) την πατρική του οικία στο Παλαιό Ψυχικό, με τις γνωστές νομικές περιπλοκές (ανακαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε δικαίωμα να την πουλήσει, γιατί η μητέρα του Σοφία Μινέικο την είχε κληροδοτήσει με ιδιόχειρη διαθήκη της στα εγγόνια της). Οταν ο Ανδρέας είδε τη βίλα πρώτη φορά, μονολόγησε το γνωστό «τελικά, Δήμητρα, έχουν δίκιο οι εφημερίδες που γράφουν». Συνθηκολόγησε όμως με την αγορά της, με το σκεπτικό ότι θα μείνει στην ιδιοκτησία της συζύγου του μετά τον θάνατό του και θα την εξασφαλίσει, κάτι που σε γενικές γραμμές συνέβη, παρά τις περιπέτειες της Δήμητρας με την πώληση των μεζονετών.

Η αποχώρηση της Λιάνη από την οδό Αγράμπελης σηματοδοτεί τυπικά και το τέλος μιας εποχής. Τα αντικείμενα που συνδέονται με τον Παπανδρέου έχουν «φύγει» εδώ και καιρό. Το γραφείο του η Δήμητρα Παπανδρέου το δώρισε στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Λιβάνη και στολίζει τον εκδοτικό οίκο. Τα αρχεία του τα παρέδωσε στη μεγάλη τους πλειονότητα στη Βουλή των Ελλήνων.

Η σημαία και το σήμα του ΠΑΣΟΚ

Το κρεβάτι του μεγάλου ηγέτη, με τις κουρτίνες και τον «ουρανό», παρέμεινε ανέπαφο, με την ελληνική σημαία και τη σημαία του ΠΑΣΟΚ πάνω του, μέχρι την αποχώρηση της Δήμητρας από την οδό Αγράμπελης...
Το μόνο που έμεινε να θυμίζει τον Παπανδρέου στην περιοχή είναι οι γείτονες. Επί των ημερών του κατάφεραν να αποκτήσουν σπίτι και να μείνουν απέναντι από τον πρωθυπουργό ένας μεγαλοεισαγωγέας κρεάτων που έκανε και παρέα με τη Δήμητρα, και ένας μικρομεσαίος βιοτέχνης. Οι μη προνομιούχοι, στους οποίους απευθυνόταν ο αείμνηστος για να κερδίζει τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα