Οι τιμές της πίεσης

ΥΓΕΙΑΟι τιμές της πίεσηςΠαρασκευή, Αύγουστος 18, 2017 - 19:48

Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες των ηλικιωμένων είναι να μετρούν την πίεσή τους στο σπίτι πρωί ή απόγευμα και καμιά φορά και δύο φορές την ημέρα με το ηλεκτρονικό ή το κλασικό πιεσόμετρο, που θεωρείται απαραίτητο... αξεσουάρ για τους άνω των 70 ετών!

Ομως τι σημαίνουν οι τιμές που αφορούν την αρτηριακή πίεση; Τι είναι η μικρή και τι η μεγάλη πίεση και τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντούν οι ειδικοί της αμερικανικής Mayo Clinic (www.mayoclinic.org).


Οι τιμές για την αρτηριακή πίεση του αίματος αφορούν τέσσερις γενικές κατηγορίες και κυμαίνονται από φυσιολογική έως το στάδιο της υπέρτασης.

Το επίπεδο στην πίεση του αίματος καθορίζει το είδος της θεραπείας που ενδεχομένως να σας προτείνει ο γιατρός που σας παρακολουθεί.
Η μεγάλη πίεση αίματος είναι η συστολική και η μικρή πίεση είναι η διαστολική. Για παράδειγμα, το «125/95» σημαίνει ότι η συστολική πίεση είναι 125 mm Hg και η διαστολή πίεση είναι 95 mm Hg.

Αναλυτικά οι τέσσερις βασικές κατηγορίες μέτρησης της πίεσης του αίματος και τι σημαίνουν:

1 Συστολική (μεγάλη) κάτω από 120 και διαστολική (μικρή) κάτω από 80. Εχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

2 Συστολική 120-139 και διαστολική 80-89.
Αυτό σημαίνει προϋπέρταση. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, όμως είναι έξυπνο από μέρους σας να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.

3 Συστολική 140-159 και διαστολική 90-99.Κάτι τέτοιο «μεταφράζεται» σε υπέρταση στο στάδιο 1. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, επειδή μπορεί να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.

4 Συστολική 160 και πάνω και διαστολική 100 και πάνω.
Είναι υπέρταση στο στάδιο 2. Εχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και να επικοινωνήσετε σίγουρα με τον γιατρό σας.
Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα