Οι γυναίκες του «σουλτάνου της αποπλάνησης»

ΚΟΣΜΟΣΟι γυναίκες του «σουλτάνου της αποπλάνησης»Δευτέρα, Νοέμβριος 14, 2016 - 16:44

Η αισθαντική, βαθιά μελαγχολική φωνή του έχρισε τον Λέοναρντ Κοέν «νονό της θλίψης». Ο εξαιρετικός ποιητής και τραγουδιστής ήταν όμως και «σουλτάνος της αποπλάνησης», που έγραψε όλα τα ποιήματά του για κυρίες, προκειμένου να τις σαγηνεύσει. Ρομαντικός εραστής των γυναικών, πίστευε πως έχουν τον έλεγχο. «Ο,τι και να κάνει ένας άνδρας, είτε είναι μια μάχη είτε ένα τραγούδι, το αποθέτει στα πόδια της γυναίκας του» έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Κοέν απόθεσε τη δημιουργία του στα πόδια αρκετών γυναικών. Στην Υδρα συνάντησε τη «μυθική» γυναίκα της ζωής του Μαριάν Ιλέν, την πιο όμορφη γυναίκα που είχε δει ποτέ. Μπορεί η αγάπη του γι' αυτήν να έγινε τραγούδι, το πάθος του όμως για άλλες γυναίκες οδήγησε τη σχέση τους σε κατάρρευση. Παρ' όλα αυτά η φιλία τους άντεξε.

Ακολούθησαν σχέσεις περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές. Μεταξύ αυτών εκείνη με την Τζόνι Μίτσελ, που τον απέρριψε ως «αστό», με την Τζάνις Τζόπλιν, η 10χρονη σχέση του με τη Σουζάν Ελροντ, τη μητέρα των δύο παιδιών του, και την ηθοποιό Ρεμπέκα ντε Μορνέ. Ολες ναυάγησαν, γιατί ο Κοέν απλώς δεν μπορούσε να κάνει σχέσεις. Γι' αυτό δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αντίθετα, τα πήγαινε καλά με το αλκοόλ και τις ουσίες, που τον βοηθούσαν είτε να γράψει είτε να τραγουδήσει.

Και δούλευε ακούραστα μέχρι το τέλος. Στα 82 του, τον Ιούλιο του 2016, στο άκουσμα της είδησης ότι η επί χρόνια αγαπημένη του και μούσα του Μαριάν ήταν κοντά στον θάνατο, της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα: «Αντίο, παλιά μου φίλη... ατελείωτη αγάπη. Θα ιδωθούμε στη συνέχεια του δρόμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα