Οι «ελεύθερες» σχέσεις δεν εξασφαλίζουν ανώδυνο χωρισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΨυχανάλυσέ τοΟι «ελεύθερες» σχέσεις δεν εξασφαλίζουν ανώδυνο χωρισμόΔευτέρα, Ιανουάριος 23, 2017 - 15:36

Και ξαφνικά γνωρίζεις κάποιον και σ' αρέσει πολύ, πάρα πολύ! Με αγωνία περιμένεις το πρώτο ραντεβού σας. Σχεδιάζεις, προγραμματίζεις και αναμένεις την πολυπόθητη στιγμή! Η «μεγάλη» μέρα ήρθε, η συνάντηση έγινε και επιστρέφεις στο σπίτι με μια γλυκιά γεύση και με μια νέα πρόκληση που σου πρότεινε: «Δεν αντέχω τις δεσμεύσεις, αν θέλεις,

μπορούμε να έχουμε κάτι ελεύθερο». Σκέφτεσαι τι σου ζήτησε και μονολογείς: «Σχέση δίχως αύριο, χωρίς απαιτήσεις, δεσμεύσεις ή και αποκλειστικότητα… Αυτό θέλει»!

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται, λοιπόν, ότι οι ελεύθερες σχέσεις είναι η μόδα στον έρωτα. Η νέα τάση υποδηλώνει ότι γνωρίζεις κάποιον και συνεχίζεις να τον βλέπεις όποτε μπορείτε και οι δύο, χωρίς δεσμεύσεις, πίεση και κυρίως αποκλειστικότητα. Προφανώς, μια τέτοιου είδους σχέση βασίζεται κατά κύριο λόγο στο σεξ και σε στιγμές διασκέδασης. Οι ελεύθερες σχέσεις είναι εύκολες, συναρπαστικές και γλυκά εθιστικές, αφού βασίζονται σε μεμονωμένες απολαυστικές στιγμές, χωρίς πολύπλοκες απαιτήσεις και ευθύνες.

Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι οι ελεύθερες σχέσεις κρύβουν πολλές κρυφές πτυχές και παραμέτρους, όταν ο ένας από τους δύο τρέφει συναισθήματα και ελπίζει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο μέλλον, όπως και όταν κάποιος επιθυμεί μια πιο ουσιαστική σχέση, αλλά συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο λόγω ανασφάλειας, μοναξιάς ή επειδή δεν του δίνεται διαφορετική επιλογή.

Με έναν άνθρωπο που νιώθεις οικεία και έχεις αμοιβαία ερωτική έλξη, μπορεί να καταλήξεις να μοιράζεσαι πολύ περισσότερα στοιχεία του εαυτού σου από ό,τι σχεδίαζες στην αρχή, σε σημείο που σταματάει να είναι ελεύθερη σχέση.

Υποθέτω όμως ότι είναι η καλύτερη δικαιολογία για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, ειδικά αν κάποιος έχει βγει από μια σοβαρή σχέση και δεν θέλει να μπει σε μια καινούργια στο άμεσο μέλλον. Λέγοντας ότι έχουμε μια «ελεύθερη» σχέση, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συναισθηματικούς φραγμούς, έτσι ώστε, όταν τελειώσει, να μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της απόρριψης και να τη χρησιμοποιήσουμε ως έξοδο, για να μπορούμε να φύγουμε εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Φυσικά και μπορούμε να έχουμε μια περιστασιακή ανάλαφρη σχέση σε μια φάση στη ζωή μας, χωρίς δεσμεύσεις. Αν όμως νομίζει κανείς ότι με το να λέει «έχω ελεύθερη σχέση» μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του από το να πληγωθεί, θα κάνει λάθος, καθώς ενδέχεται να συμβεί το αντίθετο. Δεν προγραμματίζεται να μην εμπλακούμε συναισθηματικά.

Σίγουρα τα ειλικρινή ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας αξίζουν την επεξεργασία και την προσοχή μας, τα οποία έχουν να κάνουν με τον πιθανό φόβο και τους λόγους που αποφεύγουμε μια αποκλειστική σχέση. Μήπως πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε αρκετά να αγαπηθούμε, όπως θα θέλαμε; Ποια είναι η πραγματική γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας και το αντίθετο φύλο; Μήπως έχουμε αθεράπευτα τραύματα και πρότυπα σχέσεων που μας στοιχειώνουν από το παρελθόν και στέκονται εμπόδια στο παρόν και στην ευτυχία μας;

Ολοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, ακόμα και οι «επισήμως» δεσμευμένοι. Είμαστε ελεύθεροι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, διανύοντας τη ζωή μας. Ελεύθερος είσαι και μέσα στη σχέση και χωρίς σχέση. Αυτό που δεσμεύει τον άνθρωπο είναι η επαφή με το συναίσθημά του, με τη λογική του, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του και τους γύρω του. Ελεύθερα κάνουμε την επιλογή να είμαστε μόνο με έναν σύντροφο και ελεύθερα να είμαστε με πολλούς. Το πώς διαχειριζόμαστε αυτή την ελευθερία και πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν το περιβάλλον μας είναι ένα άλλο ζήτημα, ο τίτλος «ελεύθερη σχέση» ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται σε σχέσεις χωρίς όρια και ασύδοτες.

Οπότε φλέρταρε, βγες ραντεβού, γνώρισε, διασκέδασε και δούλεψε πάνω στην αυτοπεποίθησή σου και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζεις με το αντίθετο φύλο. Αλλά σκέψου προσεκτικά πριν προχωρήσεις σε μια «ελεύθερη σχέση», η οποία ελεύθερη σίγουρα είναι, γιατί είναι μια σχέση ελεύθερων ανθρώπων, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτά που θα μοιραστείς πολύ εύκολα θα ξεχαστούν και ελεύθερα στη θάλασσα θα χαθούν.

*MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα