ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣΤρίτη, Σεπτέμβριος 22, 2015 - 16:19

Με μεγάλους απόντες όσους κατέβηκαν με τη Λαϊκή Ενότητα συμπληρώνεται το παζλ των 300 της νέας Βουλής. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως ο Π. Λαφαζάνης, η πρώην πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και στελέχη όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Ησυχος έμειναν εκτός, αφού το κόμμα δεν συμπλήρωσε το πολυπόθητο 3%. Τ

ην ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία μετρά τέσσερις (σημαντικές) απώλειες, με τους Στέφανο Γκίκα στην Κέρκυρα, Αλέκο Κοντό στην Ξάνθη, Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Ροδόπη και Τιμολέοντα Κοψαχείλη στα Γρεβενά να αναζητούν... εργασία. Αντιθέτως άλλοι κοιμήθηκαν ως τέως και ξύπνησαν νυν, με την Ελενα Ράπτη να κερδίζει την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης, αλλά και τον Θανάση Μπούρα στην Περιφέρεια Αττικής.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μετρά ελάχιστες έως μηδαμινές απώλειες. Για παράδειγμα η Βούλα Τεκτονίδου τελικά μένει εκτός Βουλής, όπως επίσης και οι Γιώργος Κυρίτσης (είχε αντικαταστήσει τον Ν. Χουντή) και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Το Ποτάμι προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μετά την προχθεσινή πανωλεθρία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχασε συνολικά έξι βουλευτές και φυσικά δεν κατάφερε να εκλέξει τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, που ήταν πρώτος στο Επικρατείας. Επίσης, εκτός έμειναν οι Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β' Αθηνών), Σταυρούλα Αντωνάκου (Α' Πειραιά), Νίκος Ορφανός (Β' Πειραιά), Χριστίνα Ταχιάου (Α' Θεσσαλονίκης), Κυριάκος Χαρακίδης (Δράμας) και Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών). Αντίθετα μπαίνει στη Βουλή -μετά τις καραμπόλες- ο υποψήφιος στην Αχαΐα Ιάσονας Φωτήλας, που κέρδισε την έδρα εις βάρος της Χρυσής Αυγής τα ξημερώματα της Δευτέρας!

Αρκετές ανακατατάξεις λόγω εκλογικού νόμου υπήρξαν στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Από τη μια διατηρεί την έδρα στη Β' Πειραιά με τον Γιάννη Λαγό, ενώ από την άλλη χαμένοι είναι οι Γιώργος Γαλέος (Αργολίδα), Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Σέρρες), Φώτης Γραικός (Β' Θεσσαλονίκης), Δέσποινα Σβερώνη (Λάρισα) και Μιχαήλ Αρβανίτης (Αχαΐα). Επανεκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, όπως και ο Δημήτρης Κουκούτσης στη Μεσσηνία. Εδρα η Χρυσή Αυγή κερδίζει στην Πέλλα με τον Ιωάννη Σαχινίδη, στη Μαγνησία με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, στη Φθιώτιδα με τον Απόστολο Γκλέτσο, στη Βοιωτία με τον Ευάγγελο Καρακώστα και στη Χαλκιδική με τη Σωτηρία Βλάχου.

Το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, αν και αύξησε τις έδρες του, έχασε στη Χαλκιδική τον Γιάννη Δριβελέγκα. Αντιθέτως στη Βουλή θα βρίσκονται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης (Αργολίδα), ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Αχαΐα) με τις «ευλογίες» της Φώφης Γεννηματά (επέλεξε την έδρα της Β' Αθηνών κόβοντας τον Χρυσοχοΐδη που μένει εκτός Βουλής), η Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα), ο Νίκος Τσιλιμίγκας (Λάρισα) και ο Μιχάλης Τσελέπης στις Σέρρες.

Τρεις λιγότερους βουλευτές θα έχει στη νέα Βουλή ο Πάνος Καμμένος, αφού στους 300 δεν συμπεριλαμβάνονται οι Νίκος Μαυραγάνης (Εύβοια), Χαρίσης Κατάνας (Κοζάνη) και Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισα). Αντιθέτως, κερδισμένος για τους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κατσίκης (αντικατέστησε τον Π. Χαϊκάλη) και ο Γιώργος Λαζαρίδης (Β' Θεσσαλονίκης).
Τέλος, από το ΚΚΕ δεν θα βρίσκεται στη νέα Βουλή η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, αφού το κόμμα δεν εξέλεξε δεύτερο βουλευτή στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία μεταφέρθηκε (κατόπιν δική της πρωτοβουλίας) από τη Β' Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα