Οι αγέρωχες Καρυάτιδες των 3,67 μ.!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι αγέρωχες Καρυάτιδες των 3,67 μ.!Τετάρτη, Οκτώβριος 1, 2014 - 16:18

Πάνω σε τεράστια βάθρα που έχουν ύψος 1,40 μέτρα, πλάτος 1,36 μέτρα και πάχος 0,72 μέτρα στέκουν αγέρωχες επί δεκάδες αιώνες οι Καρυάτιδες του μνημείου της Αμφίπολης, που αποκαλύφθηκαν πλέον σε όλο το μεγαλείο τους κόβοντας την ανάσα με την τελειότητά τους! Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μέτρα και με την αφαίρεση των δύο τελευταίων δομών του τοίχου μπροστά από τις Καρυάτιδες, τα γλυπτά ήρθαν ολόκληρα στο φως.

Οπως φαίνεται, έχουν διάκοσμο όμοιο με αυτό των τοίχων. Ο κατασκευαστής του μνημείου είχε φροντίσει, εκτός από όμορφη σχεδίαση, να δώσει χρώμα στο έργο του, που αποκαλύπτεται σιγά σιγά από την αρχαιολογική σκαπάνη και φέρνει στην επιφάνεια τις χάρες του.

Καθαρίζοντας και τους τελευταίους κόκκους άμμου, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το δάπεδο του δεύτερου χώρου, το οποίο είναι υπερυψωμένο κατά 7 εκατοστά και φέρει ίχνη μπλε χρώματος. Παρά τα 2.000 και πλέον χρόνια από την κατασκευή του, το χρώμα έχει διατηρηθεί σε πολλά σημεία έως και σήμερα. Μπορεί τις τελευταίες μέρες να μην έχει γίνει κάποια σπουδαία ανακοίνωση, όμως τα συνεργεία μέσα στο μνημείο του τύμβου Καστά συνεχίζουν τις ανασκαφικές εργασίες και βρίσκονται στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Αφαιρώντας χώμα σε βάθος έως 1,5 μέτρο αποκαλύπτεται η συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων.

Τα συνεργεία που εργάζονται υπό τις οδηγίες των αρχαιολόγων ολοκλήρωσαν τις εργασίες αντιστήριξης βάζοντας υποστυλώματα στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθέτησαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση.

Εργα υποστύλωσης
Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.

Στο μεταξύ και άλλη αρχαιολόγος εκφράζει διαφωνίες με την υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. Η επίτιμη διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου χρονολογεί το μνημείο στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. και υποστηρίζει: «Οι Καρυάτιδες και η τεχνική με την οποία δημιουργήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο τύμβος δεν είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η κυρία Ρωμιοπούλου, που έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βεργίνα, στα Λευκάδια αλλά και στην Αμφίπολη παλαιότερα, δεν συντάσσεται ούτε με την Ολγα Παλαγγιά, που υποστηρίζει ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκής εποχής, αλλά το χρονολογεί έως το 250 π.Χ. κρίνοντας από τις Καρυάτιδες και τον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα