Ο Βλαστός ένοχος για την απαγωγή του αιώνα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Βλαστός ένοχος για την απαγωγή του αιώνα! Πέμπτη, Σεπτέμβριος 28, 2017 - 16:16

❱❱ 14 από τους 18 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι για την αρπαγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου

Η ώρα της κρίσης θα έρθει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου για 14 από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους για την υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», που κρίθηκαν ένοχοι από το Πενταμελές Εφετείο. Τότε θα γίνει η εκφώνηση των ποινών που θα τους επιβληθούν για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον

Ιανουάριο του 2009 και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε για τις δύο κύριες υποθέσεις τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορουμένους, και συγκεκριμένα την πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη και Γιάννη Καλογερίδη. Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου, με φυσικούς αυτουργούς τους Απόστολο Πετράκη και Χαράλαμπο Μουστάκα. Πάντως, το δικαστήριο απήλλαξε από την κατηγορία της απαγωγής τρεις που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, τον Γιάννη Σκαφτούρο, που είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία, και τους Αριστομένη Κλεφτόγιαννη και Γιώργο Κατσαγάννη.

Για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008 έξω από ζαχαροπλαστείο στην οδό Αγίας Σκέπης 3, στην Πεντέλη, κρίθηκαν ένοχοι ο Παναγιώτης Βλαστός, ως ηθικός αυτουργός, ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ως φυσικός αυτουργός, και ο Γιώργος Κατσαγάννης για άμεση συνέργεια.

Παραγραφή

Ο Βλαστός καταδικάστηκε, όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας -όπως του αποδίδεται- τα νήματα κινούσε μέσα από τη φυλακή, ενώ απηλλάγη για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής. Ακόμη, ο Γιάννης Σκαφτούρος καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς αθωώθηκε για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα ή έπαυσε η ποινική δίωξή του λόγω παραγραφής. Ο Βασίλης Στεφανάκος, που έχει αφεθεί ελεύθερος από πέρυσι, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες σε βάρος του για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Ολοι οι καταδικασθέντες ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πλην του Βασίλη Στεφανάκου, που ανακάλεσε το αίτημα μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου.

Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον Χαράλαμπο Μουστάκα, και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου -και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με τη συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα, τόσο κατά τον χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή» ανέφερε ο συνήγορός του Σάκης Κεχαγιόγλου.

Η παγίδα και τα 30.000.000 ευρώ

Σαν βόμβα είχε σκάσει στις 12 Ιανουαρίου του 2009 η είδηση ότι ο «πατριάρχης» της σύγχρονης ελληνικής ακτοπλοΐας Περικλής Παναγόπουλος έπεσε θύμα απαγωγής έξω από το σπίτι του, στο Καβούρι.

Σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ένα μικρό βαν έκλεισε τον δρόμο στο πολυτελές αυτοκίνητο που τον μετέφερε και από μέσα βγήκαν τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες, οι οποίοι εξανάγκασαν, υπό την απειλή όπλων, τον 74χρονο (τότε) εφοπλιστή να τους ακολουθήσει.

Στη συνέχεια, για να καλύψουν τα ίχνη τους, οι απαγωγείς τον μετέφεραν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού, όπου τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος. Από το σημείο εκείνο και για οκτώ ολόκληρες μέρες τα ίχνη του 74χρονου χάθηκαν, βυθίζοντας στην αγωνία και τη θλίψη την οικογένειά του.

Σημαντικό ρόλο ώστε να γίνει το «χρυσό» deal με τους απαγωγείς και να αφεθεί ελεύθερος ο Περικλής Παναγόπουλος διαδραμάτισε η σύζυγός του Κατερίνα (φωτό).

Τα λύτρα

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η κυρία Παναγοπούλου είχε συνεχείς επικοινωνίες με τους απαγωγείς, τόσο για το ύψος του ποσού που θα έπρεπε να καταβληθεί ώστε να απελευθερωθεί ο επιχειρηματίας όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η παράδοση των λύτρων, ύψους 30.000.000 ευρώ. Μάλιστα, στις 17 Ιανουαρίου 2009 ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο και συγκεκριμένα μέχρι το 125ο χιλιόμετρο της εθνικής Αθηνών - Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου, που περιείχαν υλικό σχετικό με την απαγωγή.

Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των λύτρων άρχισε από το επόμενο βράδυ. Τότε η κυρία Παναγοπούλου επιβιβάστηκε μαζί με ακόμα ένα άτομο σε ένα Toyota Corolla και έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων. Τελικά, όμως, η παράδοση των χρημάτων δεν έγινε τότε, αλλά 24 ώρες αργότερα και λίγο μετά ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα