Ο τρίτος γάμος τού Κονιτόπουλου

COVER STORY«Ε, όχι και να μας κάνεις μάθημα, Αντώνη μου» Ο τρίτος γάμος τού ΚονιτόπουλουΣάββατο, Φεβρουάριος 21, 2015 - 16:00

Υπηρετεί το νησιώτικο τραγούδι εδώ και... μισό αιώνα, η αφορμή όμως για να έρθει πρόσφατα στην επικαιρότητα ήταν το ξεσπάθωμά του εναντίον των συντελεστών του «Voice 2», που δεν έδωσαν την ευκαιρία στον γιο του Μάριο-Γιάννη να περάσει στον επόμενο γύρο. Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος σε μια χειμαρρώδη εξομολόγηση στην «Espresso» κάνει λόγο για υποκριτική συμπεριφορά του Αντώνη Ρέμου που,

όπως λέει, ποτέ δεν έδωσε την ευκαιρία σε κάποιον παραδοσιακό τραγουδιστή να σταθεί στο πλευρό του στα κέντρα όπου εμφανίζεται.

Ο 62χρονος καλλιτέχνης ξεσπά μάλιστα εναντίον της περιθωριοποίησης του νησιώτικου τραγουδιού και την αντικατάσταση της πενιάς από τα μπούτια αιθέριων υπάρξεων. Αποκαλύπτει πως αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και μεγάλη στενοχώρια από το «λουκέτο» του κέντρου διασκέδασης Γαλάζιο που διατηρούσε. Παράλληλα συστήνει στο κοινό την κατά 28 χρόνια (!) νεότερη τρίτη σύζυγό του, την πανέμορφη Σπυριδούλα.


Αλκίνοο Μπουνιά
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος ήταν την περασμένη Κυριακή δίπλα στον 35χρονο γιο του Μάριο-Γιάννη, στη δική του... μάχη στο talent show του ΑΝΤ1 κι έζησε από κοντά τον αποκλεισμό του. Οπως εξηγεί ο ερμηνευτής στην «Espresso», ο Αντώνης Ρέμος συμπεριφέρθηκε υποκριτικά, καθώς υποστήριξε ότι έπρεπε το παιδί του να είχε επιλέξει να τραγουδήσει ένα νησιώτικο τραγούδι.

«Δεν έχω θυμό με κανέναν, αλλά να μας κάνεις μάθημα, Αντώνη μου, και να μας βάζεις και χέριν όταν εσύ δεν έχει δώσει "μπιρ παρά" για την παράδοση;» αναρωτιέται ο τραγουδιστής και εξηγεί γιατί ο νεαρός διάλεξε κομμάτι του Νίκου Βέρτη. «Ο Γιάννης δεν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει όποιο τραγούδι ήθελε, αλλά κάποιο από μια λίστα που του έδωσαν άνθρωποι της παραγωγής. Και η αλήθεια είναι πως σε αυτή τη λίστα δεν υπήρχαν παραδοσιακά κομμάτια. Επομένως πώς να τραγουδήσει το νησιώτικο που ήθελε ο Ρέμος;» αποκαλύπτει και στρέφει τα βέλη του εναντίον του coach του «Voice 2». «Ποιος; Ο Αντώνης Ρέμος, που δεν έχει δείξει κανένα δείγμα γραφής ή την ελάχιστη ευαισθησία στο παραδοσιακό τραγούδι.

Η... βοήθεια

«Πότε συνεργάστηκε με κάποιον καλλιτέχνη του είδους; Πότε πήρε μαζί του να βοηθήσει έναν καλλιτέχνη που το εκπροσωπεί; Και μη βρεθεί κάποιος να μου πει ότι στα μαγαζιά όπου εργάζεται δεν χωράει το παραδοσιακό τραγούδι, γιατί θα του απαντήσω ότι η Αννα Βίσση πριν από μερικά χρόνια είχε πάρει μαζί της τον Νίκο Ζωιδάκη. Επίσης παλιότερα ο Γιάννης Πάριος είχε συνεργαστεί στον Διογένη με τη Στέλλα Κονιτοπούλου. Ενώ ο Ρέμος δεν νομίζω να έχει κάνει κάτι για το παραδοσιακό τραγούδι ή τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτό» λέει.

Πάντως ο Γιάννης -αν και δεν πέρασε στα «Battles» του show- έχει χαρές μπροστά του, αφού ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του Σοφία Γαβρίδη. «Ο γιος μου πήγε στο "Voice 2" για να γίνει λίγο γνωστός, να μάθει ο κόσμος ότι είναι ένα παιδί που συνεχίζει την παράδοση της γνωστής οικογένειας» λέει ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και συμπληρώνει: «Αυτά τα talent shows δεν προσφέρουν καριέρα, αλλά κάποια -έστω πρόσκαιρη- δημοσιότητα. Κατά την άποψή μου ο πρώτος τους στόχος είναι εμπορικός, δηλαδή να βγάλουν χρήματα τα κανάλια, και ο δεύτερος να πολλαπλασιάσουν τις μετοχές τους οι κριτές. Τα παιδιά βοηθούνται φαινομενικά και όχι ουσιαστικά. Για παράδειγμα, πού είναι σήμερα ο Λούκας Γιώρκας που βγήκε πρώτος στο "X-Factor";» αναρωτιέται.

Εκτός από τον Μάριο-Γιάννη ο 62χρονος τραγουδιστής έχει ακόμη έναν γιο, τον 28χρονο Μιχάλη (και οι δύο από τον δεύτερο γάμο του, με την Ελληνοαμερικανίδα Ιωάννα Χαμηλοθώρη), που επίσης ασχολείται με τη μουσική και το τραγούδι.

«Στην εκπομπή σου πόσες φορές έχουν έρθει λαϊκοί τραγουδιστές και πόσες νησιώτες;», ρώτησε τον Γιώργο Λιάγκα ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, αμέσως μετά την ετυμηγορία των κριτών για τον Γιάννη. «Αυτή ήταν μια προσπάθεια να μην περιθωριοποιηθεί, όπως εγώ» συμπλήρωσε ο πατέρας του νεαρού καλλιτέχνη θέλοντας να δείξει πως πλέον το νησιώτικο και το παραδοσιακό τραγούδι έχουν περάσει στο περιθώριο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν εκπομπές που στηρίζουν την παραδοσιακή μουσική.

«Από το 1965 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 τα νησιώτικα είχαν μεγάλη άνθηση στη χώρα μας, με τη βοήθεια βέβαια του Γιάννη Πάριου που έκανε δύο δίσκους, το 1981 και το 1992.

»Τα τελευταία χρόνια όμως το είδος βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Για την ακρίβεια, θα έλεγα πως δεν είναι στην επικαιρότητα. Βέβαια και το ελληνικό τραγούδι γενικότερα περνάει κρίση. Σήμερα δεν υπάρχουν οι τραγουδιστές-γίγαντες των περασμένων εποχών. Παλιά λέγανε "πάμε να πιούμε ένα κρασί και να ακούσουμε μια πενιά ή μια δοξαριά", ενώ σήμερα "πάμε να δούμε ένα μ...». Για παράδειγμα, ένας κουμπάρος μου λέει "απόψε θα πάμε στο τάδε μαγαζί όπου τραγουδάει η τάδε" - ας μην πούμε την τραγουδίστρια. Και του απαντάω "ρε κουμπάρε, τι πας να ακούσεις εκεί;" Η απάντηση; "Δεν πάω να ακούσω, πάω να δω τις μπουτάρες της"».

Η παραδοσιακή μουσική είναι αποτυπωμένη στα γονίδια του Βαγγέλη αλλά και των αδερφών του, που αποτελούν την έβδομη γενιά της οικογένειας Κονιτοπούλου. Οπως λέει, βγήκε στο τραγούδι σε ηλικία 11 ετών, στη θέση της αδερφής του Αγγελικής, όταν εκείνη παντρεύτηκε. «Τη μεγάλη αγάπη μας στα νησιώτικα την κληρονομήσαμε από τον πατέρα μας, τον μουσικό Μιχάλη Κονιτόπουλο, που έπαιζε λαούτο και πολύ καλό βιολί, και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρός, γι' αυτό είχε και το παρατσούκλι "μωρό"» λέει ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και θυμάται με νοσταλγία:

Δυναμική πορεία

«Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο Γιώργος και η Ειρήνη άρχισαν να βγάζουν δυναμικά προς τα έξω το Κονιτοπουλέικο και συνεχίσαμε όλοι -ο καθένας με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο- να προωθούμε τα νησιώτικα της χώρας μας, με επίκεντρο πάντα τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Νάξου. Εντελώς ταπεινά θα πω ότι οι Κονιτοπουλαίοι ήταν εκείνοι που έκαναν γνωστά στο πανελλήνιο τα νησιωτικά τραγούδια» επισημαίνει χωρίς καμία έπαρση.

Η αλήθεια είναι πως η κρυστάλλινη φωνή της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη και το μουσικό δαιμόνιο του Γιώργου Κονιτόπουλου, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια παραδοσιακούς θησαυρούς, όπως είναι το «Αρμενάκι», ενώ έγραψε τα σπουδαία κομμάτια «Στην Πάρο και στη Νάξο», «Θα πάρω μια ψαρόβαρκα» και τον περίφημο «Ικαριώτικο»- έκαναν τα νησιώτικα να έχουν τη σφραγίδα της οικογένειάς τους.

Στην όγδοη γενιά των Κονιτοπουλαίων ανήκουν η Στέλλα και ο βιολιστής Βασίλης Κλουβάτος (παιδιά της Αγγελική Κονιτοπούλου), η Ελένη Λεγάκη (κόρη της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη), η Νάσια (κόρη του αείμνηστου Γιώργου Κονιτόπουλου) και βέβαια οι δύο γιοι του Βαγγέλη, ο Μιχάλης και ο Μάριος-Γιάννης.

Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος έκανε τη μεγάλη δισκογραφική του εμφάνιση το 1987 με τον δίσκο «24 κοχύλια αιγιοπελαγίτικα». Επρόκειτο για μια εξαιρετική δουλειά που έγινε με την παρέμβαση του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος τότε παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», αφού ο σπουδαίος τραγουδοποιός σχεδόν τον επέβαλε στη δισκογραφική εταιρεία Columbia. Από τότε έχει γράψει διάφορα κομμάτια που τραγούδησαν ο ίδιος και άλλοι δημοφιλείς λαϊκοί καλλιτέχνες. Ανάμεσα στα δικά του σουξέ συγκαταλέγονται τα «Ασχημη την εθέλω την αγαπητικιά μου», «Θεομηνία», «Αχ και να 'φευγε το πλοίο», «Εχω μια δίψα».

Τα προβλήματα υγείας και το λουκέτο στο Κέντρο «Γαλάζιο»

O Bαγγέλης Κονιτόπουλος προέρχεται από μία απ' τις θρυλικές μουσικές οικογένειες της Νάξου. Αδέρφια του είναι η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας και η Αγγελική, που από τα μέσα του περασμένου αιώνα μπήκαν δυναμικά στον χώρο τραγουδώντας νησιώτικα και αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα. Ολοι μαζί είχαν ανοίξει το θρυλικό κέντρο Μουράγιο, το οποίο έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ εκείνος έχει λειτουργήσει κι άλλα μαγαζιά, μεταξύ των οποίων και το Γαλάζιο στην οδό Καυταντζόγλου, στα Πατήσια, που τα τελευταία πέντε χρόνια παραμένει κλειστό.

«Το κλείσιμο του μαγαζιού οφείλεται σε μια διένεξη που έχω με την πρώην σύζυγό μου, αλλά δεν θα θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα. Ωστόσο η οικονομική κρίση με έχει επηρεάσει και μάλιστα πέρυσι έκανα δεύτερη φορά εγχείρηση στην καρδιά - η πρώτη ήταν το 1992. Θα πρέπει να πω όμως ότι όλα τα βλέπω θετικά, αφού έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπάνε και βέβαια τον κόσμο που με κάθε τρόπο μού δείχνει την εκτίμησή του» τονίζει ο τραγουδιστής και μουσικός.

Ο τρίτος γάμος με την (28 χρόνια) νεότερή του Σπυριδούλα και οι καθημερινές εκδηλώσεις αγάπης

Είναι όμορφη, ξανθιά και τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του Βαγγέλη Κονιτόπουλου. Η Σπυριδούλα είναι η τρίτη κατά σειρά σύζυγός του «και η καλύτερη», όπως λέει η ίδια χαριτολογώντας. Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από εννέα χρόνια και παντρεύτηκε το 2011 στην Κύθνο. Η 34χρονη πανέμορφη κοπέλα διατηρούσε στο παρελθόν μαγαζί στην Κύθνο, ενώ έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος, επάγγελμα που δεν άσκησε ποτέ.

«Πριν τον γνωρίσω προσωπικά -γιατί τον ήξερα μόνο ως καλλιτέχνη- άκουγα παραδοσιακά τραγούδια και ήμουν θαυμάστριά του. Το 2005 έκανα στο μαγαζί του τραπέζι για τη γιορτή μου κι εκεί έγινε η... μοιραία γνωριμία. Οταν η σχέση μας άρχισε να γίνεται πιο προσωπική, ανακάλυψα όλη την γκάμα του χαρακτήρα αλλά και του ταλέντου του.



»Οσο για τη διαφορά της ηλικίας -μας χωρίζουν 28 χρόνια-, ίσως στην αρχή της γνωριμίας μας, όταν ήμουν 25 χρόνων, να υπήρχαν κάποιες σκέψεις, αλλά μετά με την πάροδο των χρόνων έπαψα να βλέπω τέτοιες διαφορές. Αυτό που με νοιάζει είναι να είναι καλά και να τον κάνω να χαμογελάει και να περνάει όμορφα» λέει στην «Espresso» η όμορφη κοπέλα και ο τραγουδιστής και συνθέτης τη σφίγγει στην αγκαλιά του ανταποδίδοντας την εκδήλωση αγάπης.

The Voice 2
Keywords
γαμος, λουκας γιωρκας, the voice, φεβρουάριος, voice, espresso, ΑΝΤ1, coach, αννα, x-factor, εμφάνιση, εταιρεία, columbia, ασχημη, οφείλεται, βασιλικος γαμος, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αγγελικη, γιορτη σημερα, ελενη, οικονομικη κριση, το θεμα, δουλεια, εβδομη, θεμα, καριερα, μουσικη, ρεμος, ρωτησε, τραγουδια, αγαπη, αγκαλια, αννα βισση, αννα, αφορμη, βισση, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γιγαντες, γνωριμια, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δωσει, δειγμα, εγινε, εγχειρηση, ευκαιρια, ειρηνη, εκτιμηση, εμφάνιση, εξομολογηση, επρεπε, εταιρεία, ετων, ζωιδακη, ιδια, ειδος, ηλικια, υπηρχαν, ιωαννα, κοχυλια, κρασι, λουκετο, λογο, μοιρα, νικο, νησιωτικα, παντα, ομορφη, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, παιδια, παμε, προβληματα, συζυγο, σειρα, σκεψεις, σοφια, στιγμα, σφραγιδα, τραγουδιστρια, τριτη, φεβρουάριος, φωνη, φορα, χρηστος, βιολι, coach, columbia, εκπομπες, εννεα, γιορτη, χωρα, κυθνο, κλειστο, κομματι, κοπελα, καρδια, κωστας, κυριακη, μπροστα, θετικα, υγειας, voice, ζευγαρι
Αναζητήσεις
κονιτοπουλος βαγγελης ηλικια
Τυχαία Θέματα