Ο Παττακός «έφυγε» σε ηλικία 104 ετών!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Παττακός «έφυγε» σε ηλικία 104 ετών!Δευτέρα, Οκτώβριος 10, 2016 - 12:13

Αφησε την τελευταία του πνοή μόλις δύο μέρες μετά την εισβολή κουκουλοφόρων στο σπίτι στα Πατήσια! Είχαν αρπάξει μετάλλια ανδρείας και κειμήλια

Ενα μήνα πριν κλείσει τα 104 χρόνια του και μόλις δύο 24ωρα μετά τη ληστεία που έγινε στο σπίτι του, στα Πατήσια, με λεία τα πολύτιμα μετάλλιά του και άλλα τιμαλφή από αγνώστους που χτύπησαν την Ουκρανή οικιακή βοηθό του, έφυγε από τη ζωή -το Σάββατο- ο τελευταίος της ηγετικής ομάδας των Απριλιανών Στυλιανός Παττακός,

ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη στον ύπνο του.

Με ελάχιστα έσοδα από τις πωλήσεις των 11 βιβλίων που είχε γράψει, ο Παττακός ζούσε φτωχικά σε ένα δυάρι, καθώς είχε στερηθεί τη σύνταξή του, λόγω της ισόβιας στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που του είχε επιβληθεί. Τελευταία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε χάσει την όρασή του.

«Από το 1974 πληρώνω εγώ για τη νοσηλεία του. Το επίσημο κράτος τον θεωρεί νεκρό και γι' αυτό είναι άνευ περίθαλψης και σύνταξης. Η μητέρα μου παίρνει μια σύνταξη χηρείας μόνο. Ευτυχώς, δεν αρρωσταίνει πολύ και συχνά κάποιοι γιατροί δεν του παίρνουν χρήματα, επειδή τον αναγνωρίζουν» είχε εξομολογηθεί πρόσφατα η κόρη του Ειρήνη.

Ο Στυλιανός Γ. Παττακός διατέλεσε κατά την επταετία υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και α' αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-'73). Μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος κρίθηκε ένοχος για στάση και εσχάτη προδοσία, και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, για λόγους υγείας.

Στο Ρέθυμνο

Ο Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στην Αγία Παρασκευή της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Υποστήριζε πως καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Φοίτησε αρχικά στις Σχολές Υπαξιωματικών και εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων το 1934, απ' όπου αποφοίτησε το 1937 με τον βαθμό του ανθυπιλάρχου (ανθυπολοχαγός Ιππικού). Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Ομηρος».



Ελαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο ως διοικητής της ίλης αρμάτων μάχης Κένταυρος σε αρκετά σημεία της βόρειας Ελλάδας και παρασημοφορήθηκε με τρία αριστεία ανδρείας, επτά πολεμικούς σταυρούς, δύο μετάλλια εξαίρετων πράξεων και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Πολέμου και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον βαθμό του ταξιάρχου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση τεθωρακισμένων με έδρα στου Γουδή. Αποτάχθηκε από τον στρατό όντας υποστράτηγος.

Ο Στυλιανός Παττακός υποστήριζε μέχρι τέλους ότι το πραξικόπημα έσωσε την Ελλάδα από τη σχεδιαζόμενη σοσιαλιστική δικτατορία του Ανδρέα Παπανδρέου, που θα έβαζε τη χώρα στο ανατολικό μπλοκ και τόνιζε ότι οι κυβερνήσεις της επταετίας έβαλαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε πολλά σπίτια, και έκαναν πολλά δημόσια έργα (μάλιστα ο ίδιος εικονιζόταν σε πολλές φωτογραφίες με το μυστρί). Η κηδεία του αναμένεται να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα