Ο καλός μαθητής του Μουρίνιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑΟ καλός μαθητής του ΜουρίνιοΠέμπτη, Ιανουάριος 29, 2015 - 19:02

Ο εκ των εθνοπατέρων των ΗΠΑ Βενιαμίν Φραγκλίνος έλεγε πως «το κρασί είναι συνεχής απόδειξη πως ο Θεός θέλει να μας βλέπει ευτυχισμένους». Στα μέρη του, άλλωστε, που κάποτε χαρακτηρίστηκαν και «Νέος Κόσμος», η σχέση με τα θεία παραμένει άρρηκτη. Στη λεγόμενη και «Νέα Γη», πάντως, κάπου στην Πορτογαλία, κυριαρχεί η σχέση με τον οίνο... Σε αυτή τη -για κάποιους- ευλογημένη περιοχή,

στη Βίλα Νόβα ντε Γκάια, γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1981 ο Ρικάρντο Κόστα, ο νέος αμυντικός του ΠΑΟΚ, που θα εισπράξει 1.500.000 ευρώ για ενάμιση χρόνο.


Μονάχα που ο 34χρονος Πορτογάλος δεν «υπνωτίστηκε» από τα αρώματα του κρασιού και ακολούθησε άλλη πορεία. Μία διαδρομή θαρρεί κανείς τόσο πολυταξιδεμένη, όσο ο φημισμένος οίνος «Πόρτο», που παρασκευάζεται στη γενέτειρά του. Από τα οκτώ του χρόνια, ο Κόστα αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και δεν «θαμπώθηκε» από τη βιομηχανία κρασιού στις περίφημες φυσικές κρύπτες της πόλης του, στις οποίες ωριμάζει το «Πόρτο». Για εκείνον, αυτό το «Πόρτο» έμελλε να είναι η ομώνυμη ομάδα, που αποτέλεσε «παράσημο» και «διαβατήριο» για την καριέρα του...


Μετά τη θητεία του ως πιτσιρικάς σε Γκάια, Μποαβίστα, βρέθηκε το 2000 στη δεύτερη ομάδα της Πόρτο, και, δύο χρόνια μετά, στην πρώτη, όπου, μαζί με τον Ζοσέ Μουρίνιο, γεύτηκαν επιτυχίες όπως την κατάκτηση των Τσάμπιονς Λιγκ και Διηπειρωτικού (2004), Κυπέλλου UEFA (2003) και 4 πρωταθλημάτων!
Στο μεταξύ, το 2002 έπαιξε στην Εθνική Νέων με τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπρούνο Αλβες, Κουαρέσμα. Και το 2007 άρχισε τα ταξίδια, παίζοντας στη γερμανική Βόλφσμπουργκ (2007-2010), τη γαλλική Λιλ (δανεικός το 2010), την ισπανική Βαλένθια (2010-2014), και για 6 μήνες φέτος στην Αλ Σαϊλίγια του Κατάρ.


Η θητεία του στην εθνική δεν είναι μεγάλη, μετρώντας 27 αγώνες με το εθνόσημο, όμως είναι μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο οι μοναδικοί Πορτογάλοι με τρεις συμμετοχές σε Μουντιάλ! Με τον σταρ της Ρεάλ, πάντως, ο Ρικάρντο Κόστα έχει ένα ακόμη κοινό σημείο, καθώς είχαν για λίγο τον ίδιο ατζέντη. Για την ακρίβεια, τον ίδιο... επενδυτή, αφού ο -σήμερα- 42χρονος μεσίτης(!), πωλητής έργων τέχνης, συλλέκτης σπάνιων γραμματοσήμων και επιχειρηματίας Νούνο Γκονσάλβες είχε συμμετάσχει το 2003 στην πώληση του «CR7» από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το 2007 μεσολάβησε στη μεταγραφή του Κόστα στη Βόλφσμπουργκ.

Γιώργος Αδαμόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα