Ο χειμώνας εξαφανίστηκε

18:14 3/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ χειμώνας εξαφανίστηκεΠέμπτη, Μάρτιος 3, 2016 - 18:10

Προβληματισμός για τις υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 5 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Ξύπνησαν νωρίτερα οι αρκούδες στο Νυμφαίο

Αν ο φετινός Φεβρουάριος σάς φάνηκε αφύσικα ζεστός, δεν κάνετε λάθος! Οι μετρήσεις των μετεωρολόγων δείχνουν ότι ο υδράργυρος στην Ελλάδα βρέθηκε 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες

επηρέασαν και τις αρκούδες στο Καταφύγιο του Αρκτούρου, που «έχασαν» ξαφνικά τον υπνάκο τους!

Τα στοιχεία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι αποκαλυπτικά: Τον μήνα που πέρασε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο Νευροκόπι ξεπέρασε κατά 5,3 βαθμούς τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (14,4 έναντι 9,1), κατά 5,8 βαθμούς στην Πτολεμαΐδα (15,5 έναντι 9,7), κατά 3,3 βαθμούς στο Ηράκλειο Κρήτης (19,4 έναντι 16,1) και κατά 5 βαθμούς στην Αθήνα (18,9 έναντι 13,9). Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον Αλικιανό Χανίων το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου, που έφτασε τους 30,5 βαθμούς!

«Αποκλίσεις των 2-3 βαθμών είναι συνηθισμένες, αλλά οι 5 βαθμοί πάνω από τα μέσα επίπεδα είναι πολύ μεγάλο νούμερο» αναφέρει ο μετεωρολόγος του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος. Οπως επισημαίνει, το πιο ανησυχητικό είναι ότι ολόκληρο το πεντάμηνο Οκτωβρίου - Φεβρουαρίου ήταν θερμό, με έλλειψη χιονιού στα βουνά και βροχοπτώσεις μειωμένες κατά 40%-50% στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

«Ο φετινός χειμώνας είναι άξιος προβληματισμού για το αν θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από το μέλλον» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του σεναρίου της αλλαγής του κλίματος της Ελλάδας: «Στην Αθήνα, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία τους περισσότερους μήνες βρίσκεται πάνω από τις κλιματικές τιμές και αυτό, προφανώς, κάτι δείχνει».

Η ασυνήθιστη ζέστη λειτούργησε σαν... ξυπνητήρι για τις αρκούδες στο Νυμφαίο της Φλώρινας, που ξύπνησαν από τον χειμέριο ύπνο στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, φέτος ο ύπνος των άγριων θηλαστικών είχε διάρκεια μόλις 45 ημερών, έναντι τουλάχιστον δύο μηνών τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, το καταφύγιο της καφέ αρκούδας ανοίγει για το κοινό το Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα