Νέος «γατούλης» στα Σπάτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΝέος «γατούλης» στα ΣπάταΠέμπτη, Ιανουάριος 22, 2015 - 16:32

Ο χνουδωτός και ακαταμάχητα γλυκός Jose είναι ο νέος ένοικος του Αττικού Πάρκου! Πρόκειται για το μικρό τζάγκουαρ που γεννήθηκε πριν από έξι εβδομάδες στις εγκαταστάσεις του πάρκου και σύντομα θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του μπροστά στο κοινό. Ωστόσο, το παρδαλό και όμορφο αιλουροειδές πρόκειται να μεταναστεύσει, καθώς θα δοθεί σε ζωολογικό κήπο της Ευρώπης, όταν ενηλικιωθεί!

Ο Jose ήρθε στον κόσμο στις 2 Δεκεμβρίου. Γονείς του είναι οι δύο ιαγουάροι που φιλοξενούνται μόνιμα στα Σπάτα, ο Spotty και η Jenny. Πριν από λίγες ημέρες ο μικρός έκανε τα πρώτα εμβόλιά του στον κτηνίατρο του πάρκου Δημήτρη Ποσάντζη και απόλαυσε (έστω και μπουσουλώντας!) την παρθενική βόλτα του στο γρασίδι.


«Πιστεύω ότι το κοινό θα μπορέσει να δει τον Jose σε περίπου δύο εβδομάδες» λέει στην «Espresso» ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ και προσθέτει: «Τώρα είναι πολύ μικρό, μπουσουλάει, πίνει γάλα από τη μάνα του και κοιμάται πάρα πολύ. Επίσης, ακόμη δεν βλέπει πάρα πολύ καλά, διότι όλα τα αιλουροειδή θέλουν τουλάχιστον δύο μήνες για να αποκτήσουν καλή όραση». Ο Jose είναι υγιέστατος και ζυγίζει περίπου πέντε κιλά. Οταν μεγαλώσει, αναμένεται να φτάσει τα 80 κιλά και να μοιάζει πολύ στον πατέρα του που έχει επίσης πορτοκαλοκαφέ χρώμα με μαύρες βούλες, σε αντίθεση με την κατάμαυρη μητέρα του.

Το τρίχωμα

«Το 15% των τζάγκουαρ παρουσιάζει μελανιστική μορφή, δηλαδή έξαρση της μελανίνης που καλύπτει το κίτρινο στο τρίχωμα» εξηγεί ο κ. Λεσουέρ και συνεχίζει: «Ωστόσο πρόκειται για ακριβώς το ίδιο είδος. Κάθε τζάγκουαρ είναι ή παρδαλό ή μαύρο».


Πάντως ο μικρός Jose δεν θα μείνει για πάντα στην Ελλάδα. Οταν φτάσει σε ηλικία περίπου ενός έτους θα πάρει τον δρόμο της... ξενιτιάς! «Θα πάει σε άλλο ζωολογικό πάρκο, δεν ξέρουμε ακόμη πού» λέει ο κ. Λεσουέρ. «Καταρχάς εμείς δεν πουλάμε ζώα. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων με 295-300 μέλη. Θα πάει σε κάποιο από αυτά, που έχει θηλυκό αλλά όχι αρσενικό, και έπειτα από διασταύρωση ότι δεν θα βρίσκεται με κάποιο συγγενή του, έστω και μακρινό».

Ο Λεσουέρ επιβεβαίωσε τον θάνατο δελφινιού

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην «Espresso» ο κ. Λεσουέρ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός δελφινιού πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στο Αττικό Πάρκο, απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες τονίζοντας ότι κατά πάγια πρακτική δεν ανακοινώνονται τέτοια φυσιολογικά, αλλά δυσάρεστα γεγονότα για φιλοξενούμενο ζώο οποιουδήποτε είδους: «Εμείς, όπως και όλα τα ζωολογικά πάρκα του κόσμου, έχουμε γεννήσεις, αλλά έχουμε και ζώα που πεθαίνουν. Δεν κοινοποιούμε τους θανάτους και τους λόγους. Εμείς έχουμε αρχείο, τα καταγράφουμε -υπάρχουν τα λεγόμενα medical records- αλλά από κει και πέρα δεν δημοσιοποιούμε ποτέ».

Στάθης Δεληγιώργης

Keywords
Τυχαία Θέματα