Νέα μέθοδος για οδοντικά εμφυτεύματα

ΥΓΕΙΑΝέα μέθοδος για οδοντικά εμφυτεύματαΤετάρτη, Ιούλιος 20, 2016 - 17:03

Με ηλεκτρομαγνητικούς πομπούς μειώνουν τον χρόνο ενσωμάτωσης κατά 40% έως 70%

Κατά 40% έως 70% περιορίζει τον χρόνο ολοκλήρωσης της τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων μία νέα μέθοδος που ανέπτυξαν Ισραηλινοί επιστήμονες και η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικούς πομπούς για να επιταχύνει την ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων στη γνάθο.

Η προσθετική αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον διαδεδομένη επέμβαση που γίνεται για αισθητικούς

λόγους αλλά και συχνά ως ενδεδειγμένη θεραπεία για την αποκατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών. Απαιτεί όμως χρονοβόρα διαδικασία προεργασίας της γνάθου για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Συγκεκριμένα, η μόνιμη τεχνητή οδοντοστοιχία τοποθετείται σε ειδικές βίδες στη γνάθο. Οι βίδες τιτανίου που χρησιμοποιούνται τοποθετούνται στο οστό της γνάθου και στη συνέχεια πρέπει να παραμείνουν για διάστημα περίπου εννέα μηνών για να ολοκληρωθεί η φάση της οστεοενσωμάτωσης προτού βιδωθούν σε αυτές τα εμφυτεύματα. Ομως οι ερευνητές της Magdent που ανέπτυξαν τη σχετική μέθοδο και ειδική συσκευή (MED ή miniaturized electronic device) για την εφαρμογή της διαπίστωσαν πως υποβάλλοντας το οστό στο οποίο τοποθετείται η βίδα σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επιταχύνεται κατά 40% έως 70% η ανάπτυξη οστεϊκών κυττάρων και παράλληλα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στην υποδομή γύρω από τη βίδα. Αυτό μεταφράζεται σε συντόμευση έως και κατά ένα εξάμηνο της προσθετικής επέμβασης.

Η συσκευή MED είναι ένας μικροσκοπικός ηλεκτρομαγνητικός πομπός.

Αμεσα αποτελέσματα

Η ισραηλινή εταιρία έχει λάβει ήδη έγκριση για εφαρμογή της μεθόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά η συσκευή MED στη Βρετανία.

Με τον σημαντικό περιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης της επέμβασης εκτιμάται ότι η χειρουργική των οδοντικών εμφυτευμάτων θα λάβει σημαντική ώθηση, αφού θα εγγυάται άμεσα αποτελέσματα. Παράλληλα αναμένεται να επεκταθεί η εφαρμογή της σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν απώλεια οδόντων εξαιτίας, για παράδειγμα, αντικαρκινικών θεραπειών ή οστεοπόρωσης και για τους οποίους η οστεοενσωμάτωση ήταν ακόμα πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Μέχρι σήμερα η έρευνα του κλάδου της γναθοχειρουργικής για την επιτάχυνση της οστεοενσωμάτωσης στην προσθετική οδόντων εστίαζε στην προσαρμογή των βιδών στο περιβάλλον οστούν, όμως δεν είχε δώσει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα