Μεζές για το Γκίνες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜεζές για το Γκίνες!Παρασκευή, Μάρτιος 31, 2017 - 18:20

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ένας... καβουρμάς θηριωδών διαστάσεων που έφτιαξαν στην Ξάνθη!
Ο τεράστιος μεζές είχε μήκος 15,1 μέτρα και βάρος 298,3 κιλά, και παρασκευάστηκε από δύο τοπικές επιχειρήσεις και δύο του Εβρου για να διανεμηθεί στους επισκέπτες της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Εκθεσης που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Ξάνθης. Μάλιστα, έγινε ανάρπαστος όταν μοιράστηκε.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά ολόκληρης της Θράκης» λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι ο καβουρμάς είναι ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές σε όλον τον κόσμο.

Στόχος ήταν η προώθηση αυτού του μοναδικού προϊόντος και η ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων χρήσης του στη μαγειρική. Πέρυσι, σε αντίστοιχη δράση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, είχε παρασκευαστεί μια καριόκα-γίγας, βάρους 383 κιλών, η οποία κατέλαβε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπως θα επιχειρηθεί και στην περίπτωση του τεράστιου καβουρμά.

Η προέλευση

«Καβουρμάς» σημαίνει κυριολεκτικά «καβουρντισμένο». Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak (καβουρντίζω), με αντίστοιχα ελληνικά ρήματα τα σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς. Η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος έχει προέλευση τον Πόντο και συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη.

Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει, ενώ κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο) και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Στη συνέχεια διατηρείται σε δοχεία στα σπίτια, σκεπασμένο με το λίπος του, ή συσκευάζεται σε κυλινδρικό σχήμα.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα