Λιγομίλητοι για την Αμφίπολη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΛιγομίλητοι για την ΑμφίποληΤρίτη, Σεπτέμβριος 16, 2014 - 15:34

Με απόλυτη εμπιστοσύνη κάλυψε την υπεύθυνη των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που αποδοκίμασε χθες τα βιαστικά συμπεράσματα για τη χρονολόγηση του μνημείου, τη σημασία των ευρημάτων που έρχονται στο φως, αλλά και το όνομα του «ενοίκου» του τάφου από αρχαιολόγους, ιστορικούς και ερευνητές. «Ακούω μόνο την ανασκαφέα

της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για τον επαναπατρισμό χειρογράφου του 12ου αιώνα της Μονής Διονυσίου του Αγίου Ορους, από το Μουσείο Γκετί στην Καλιφόρνια.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι στερεωτικές εργασίες στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα εντείνει το επόμενο διάστημα την προσπάθειά του για «την επιστημονική στοιχειοθέτηση των απαιτήσεων της Ελλάδας», με σκοπό να επιστρέψουν στη χώρα μας και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί που έχουν εξαχθεί παράνομα. «Πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί, με κορύφωση τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μια μόνιμη και απαρέγκλιτη απαίτησή μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Μετ' εμποδίων γινεται η αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού στον τύμβο Καστά

Καλά κρυμμένο εξακολουθεί να κρατά το μυστικό του ο τάφος στην Αμφίπολη, μια και ο τρίτος θάλαμος παραμένει ανεξερεύνητος. Ο γρήγορος ρυθμός ανασκαφής των προηγούμενων ημερών έχει ανακοπεί, καθώς η φθορά του χρόνου έχει επηρεάσει το μνημείο και πρέπει να προηγηθούν τα έργα στήριξης για να μπουν μέσα οι αρχαιολόγοι.

Και ενώ τα βλέμματα σε όλο τον πλανήτη είναι στραμμένα στην ανασκαφή, κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν τρόπο να βγάλουν εύκολο χρήμα από την Αμφίπολη εντάσσοντάς την στο... στοίχημα και δίνοντας την ευκαιρία στους τζογαδόρους να ποντάρουν στην ταυτότητα του «ενοίκου» του τάφου! Μάλιστα, τα στοιχήματα τα οποία ανέβασε στο διαδίκτυο γνωστή ιστοσελίδα στοιχηματισμού για το ποιος βρίσκεται στον τύμβο Καστά δίνουν μεγάλες αποδόσεις!

Οι ανασκαφές γίνονται πλέον μετ' εμποδίων, έπειτα από αρκετές μέρες γρήγορων ενεργειών, καθώς οι αρχαιολόγοι που «τρύπωσαν» στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά διαπίστωσαν ότι η κατάστασή του είναι αρκετά επιβαρημένη από το πέρασμα του χρόνου. Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και τα ανοίγματα των αρμών στην οροφή είναι μεγάλα και δείχνουν καταπονημένα. Για τον λόγο αυτό οι αρχαιολόγοι σταμάτησαν τις ανασκαφές και άρχισαν να ρίχνουν το βάρος τους στα έργα στήριξης.

Ετσι, αντί να απομακρύνουν χώματα από τον τρίτο θάλαμο, πραγματοποιούν πρώτα έργα αντιστήριξης τοποθετώντας υποστυλώματα -σε ισχυρότερη μάλιστα διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων-, ενώ η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά. Οι αρχαιολόγοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα χωμάτινο «τείχος» αρκετών μέτρων, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα εμπόδιο για τον τρίτο θάλαμο.

Οσο δεν πλησιάζουν στον τρίτο θάλαμο δεν μπορούν να πουν τι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Ισως εκεί υπάρχει ο θάλαμος όπου έχει ταφεί ο νεκρός με τη λάρνακα και τα αφιερώματα. Το μυστήριο παραμένει κρυμμένο και παραμένει άγνωστο αν βρισκόμαστε λίγο πριν τον νεκρικό θάλαμο ή μπροστά σε κάποιον προθάλαμο του νεκρικού θαλάμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα