Λαζόπουλος: Πρώτα έφυγε η ψυχή του και μετά το χιούμορ του

SHOWBIZΛαζόπουλος: Πρώτα έφυγε η ψυχή του και μετά το χιούμορ τουΔευτέρα, Απρίλιος 24, 2017 - 13:38

Με ένα συγκλονιστικό κείμενο στο altsantiri.gr αποχαιρέτισε ο Λάκης Λαζόπουλος τον Στάθη Ψάλτη. Ηταν, άλλωστε, από τους λίγους καλλιτέχνες που τον επισκέπτονταν στο δωμάτιο 613 του «Αγίου Σάββα», όσο καιρό νοσηλευόταν περιμένοντας μια ηλιαχτίδα ελπίδας.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έγραψε για την πρώτη φορά που τον είδε στο θέατρο

Παρκ ερμηνεύοντας τη «Λίτσα Κατρακυλίτσα», σε κείμενο του θρυλικού Μποστ.

«Μια καθαρίστρια γλιστράει από τον τελευταίο όροφο και καθώς πέφτει περιγράφει όλη την πτώση της, όλη τη ζωή της, ενώ παράλληλα περιγράφει και τι βλέπει από τα παράθυρα των διαμερισμάτων καθώς οδεύει με τρελή φόρα προς το πεζοδρόμιο. Το κείμενο έτρεχε στο στόμα του σχεδόν με ίση ταχύτητα με αυτή της πτώσης. Κανένα κόμμα, καμία άνω τελεία. Απνευστί. Μικρές, κοφτές, εσωτερικές ανάσες, μη αντιληπτές για το κοινό. Χρωμάτιζε, ανέβαζε και κατέβαζε τη φωνή του σαν να έκανε σλάλομ σε πιάνο. Το κοινό παραληρούσε από την ερμηνεία του κι αυτός, μη χάνοντας διόλου τον δαιμόνιο ρυθμό του, περνούσε στην ιστορία σαν να ένας πολύ σπουδαίος κωμικός ηθοποιός» αναφέρει ο Λάκης, ο οποίος συγκινεί λέγοντας: «Νομίζω πρώτα έφυγε η ψυχή του και μετά το χιούμορ του».

Κάτω από τα τραπέζια

Θυμάται πώς γνωρίστηκαν. Σε ένα «παράνομο» μπουζουξίδικο της Συγγρού, όπου η έφοδος της Αστυνομίας τους έστειλε κάτω από ένα τραπέζι! «Στις τέσσερις και κάτι σκάει ο Ψάλτης στο μαγαζί με μαύρα γυαλιά ηλίου, φορώντας μία γούνα περισσότερο σαν ντεκόρ τρέλας παρά σαν προστασία από το κρύο. [...] ...χτυπάει ένα κουδούνι δυνατό σαν συναγερμός και η ορχήστρα παρατάει τα όργανα και εξαφανίζεται. Το κουδούνι είχε ενημερώσει ότι πλάκωσε η μπατσαρία. Ενας σερβιτόρος φωνάζει με δυνατή φωνή, σχεδόν στρατηγού σε πόλεμο που χάνεται, “όλοι κάτω από τα τραπέζια, θα παραστήσουμε ότι το μαγαζί έκλεισε”. Βρεθήκαμε μούρη με μούρη με τον Ψάλτη κάτω από το τραπέζι με το μακρύ τραπεζομάντιλο να μας καλύπτει» θυμάται.

Ο Λάκης αναφέρεται και στην όλο σημασία φράση του Στάθη τις μέρες της νοσηλείας του. «“Θα με θυμούνται, θα με θυμούνται, θα με θυμούνται”. Τρεις φορές. Θυμάμαι έντονα τον τρόπο που το είπε, τον τονισμό, καθώς και ότι δεν λύγισε η φωνή του στην επανάληψη της φράσης, καθώς και οι δύο ξέραμε τι έκρυβε αυτή η επανάληψη. [...] Είχαμε και οι δύο συναίσθηση του θανάτου που έκοβε βόλτες στο δωμάτιο. Μπορεί και να προσπαθούσαμε να ξεγελάσουμε τον Χάρο, ακριβώς τι κάναμε δεν ξέρω, ξέρω ότι η καρδιά του, παρ' όλα όσα πέρναγε, στεκόταν ήρεμη κοιτώντας προς τον ουρανό» αναφέρει.

Οπως αποκαλύπτει ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Ψάλτης ζήτησε από τον αδελφό του Κώστα Λαζόπουλο να καταγράψει σε βίντεο όσα ήθελε να πει σ' εκείνον. «Κρατάω το δώρο του αυτό σαν φύλακα και οδηγό» καταλήγει στο κείμενό του.

Ελισσάβετ Κυρίτση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οταν ο Λάκης γνώρισε τον δικό του Στάθη σε ένα «παράνομο» μπουζουξίδικο
Αυτός είναι ο Στάθης Ψάλτης που γνώρισα

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα