Λαχανικά κατά του σακχάρου!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΛαχανικά κατά του σακχάρου!Τρίτη, Οκτώβριος 10, 2017 - 17:35

❱❱ Δύο Λαρισαίοι επιστήμονες δημιούργησαν με πρωτοποριακή μέθοδο της NASA φυτά που κατεβάζουν τον δείκτη των διαβητικών

Μαρούλια και κουνουπίδια που... ρίχνουν το σάκχαρο καλλιεργούν δύο Λαρισαίοι επιστήμονες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οι οποίοι εφαρμόζουν μια πρωτοποριακή μέθοδο της ΝΑSΑ για την παραγωγή φυτών σε συνθήκες Διαστήματος!

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας και χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα

Κωνσταντίνος Πετρωτός και η διδάκτωρ Γεωπονίας Χρυσούλα Παπαϊωάννου κατάφεραν κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Με την αεροπονική μέθοδο, στην οποία δεν υπάρχει πουθενά χώμα, αλλά οι ρίζες των φυτών κρέμονται στον αέρα και ψεκάζονται με ένα ανακυκλούμενο, θρεπτικό διάλυμα, κατόρθωσαν να αναπτύξουν λαχανικά που κατεβάζουν τον δείκτη σακχάρου των διαβητικών, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν χάπι! Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς, καθώς παρήγαγαν μαρούλια... κατά του σακχάρου, ενώ αυτή την περίοδο στο θερμοκήπιο καλλιεργούν λάχανα και κουνουπίδια.

Πλεονεκτήματα

«Οταν η ρίζα του φυτού είναι στον αέρα, έχουμε πλεονεκτήματα. Η ρίζα θέλει οξυγόνο, το οποίο βρίσκει στον αέρα. Η αεροπονία, λοιπόν, έχει μεγαλύτερη παραγωγή από τη υδροπονία, όταν δηλαδή τα φυτά είναι μέσα στο νερό. Το φυτό βρίσκει το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Προσπαθούμε να δούμε πόση τροφή και νερό χρειάζεται κάθε φυτό για να το ταΐσουμε επαρκώς» ανέφερε στο larissanet.gr η κυρία Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως τα φυτά αεροπονικής καλλιέργειας οφείλουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους στο γεγονός πως τρέφονται με βανάδιο, ή αλλιώς vanadium, ένα ιχνοστοιχείο που μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Χρησιμοποιούμε τον μεταβολισμό του φυτού, τη δυνατότητα δηλαδή να μετατρέπει ανόργανα υλικά σε οργανικά καθώς τρέφεται. Ετσι λιπαίνουμε το φυτό με ανόργανο βανάδιο, με σκοπό να μετατραπεί μέσω του μεταβολισμού του φυτού σε οργανικό, το οποίο, αφού παραγάγει το λαχανικό, είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πετρωτός, καταλήγοντας πως ένας από τους επόμενους στόχους της ομάδας του είναι η καλλιέργεια φυτών που θα ανεβάζουν τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό όσων τα καταναλώνουν!

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα