Κύθηρα - Γαύδος με μια... σχεδία

17:28 3/6/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΚύθηρα - Γαύδος με μια... σχεδίαΤρίτη, Ιούνιος 3, 2014 - 17:21

Από τα Κύθηρα στη Γαύδο πάνω σε μια σχεδία φτιαγμένη από καλάμια! Το ριψοκίνδυνο εγχείρημα θα πραγματοποιήσουν ειδικοί στα προϊστορικά σκάφη, με στόχο να αναπαραστήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου με προορισμό την Κρήτη πριν από 130.000 χρόνια.

Στις αρχές Μαΐου η ομάδα έφτασε στα Κύθηρα και άρχισε να μαζεύει καλάμια. Για την κοπή και την επεξεργασία δεν χρησιμοποίησαν σύγχρονα εργαλεία,

αλλά λίθινες κατασκευές, όπως αυτές που έχουν εντοπιστεί σε προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας. Με τη χρήση της πανάρχαιας τεχνολογίας κατασκεύασαν μια σχεδία μήκους 11 μέτρων, αντίστοιχη με εκείνες που έφτιαχναν οι προϊστορικοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου. Μέσα στον Ιούλιο θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στη Γαύδο με τη σχεδία επαναλαμβάνοντας το ταξίδι με το οποίο πιστεύουν ότι πέρασε πρώτη φορά ο άνθρωπος από την ηπειρωτική Ευρώπη στην Κρήτη.

Η ομάδα πίσω από αυτό το πείραμα ονομάζεται «The First Mariners» («Οι πρώτοι ναυτικοί») και έχει επικεφαλής τον Μπομπ Χόμπμαν. Ιστορικός και συγγραφέας με εξειδίκευση στη ναυσιπλοΐα, ο 73χρονος Βρετανός έχει κατορθώσει να διασχίσει με 20μετρη σχεδία τον Ινδικό ωκεανό επαναλαμβάνοντας το ταξίδι του Homo Erectus από τη Μαδαγασκάρη στην ανατολική Ινδονησία πριν από σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια. Τώρα ηγείται της νέας αποστολής, που φιλοδοξεί να ανατρέψει την κρατούσα θεωρία για τη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Διάφοροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος πριν από 130.000 χρόνια δεν είχε την τεχνολογία να κατασκευάσει τέτοια σχεδία. Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο!» ανέφερε ο κ. Χόμπμαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καψάλι την Κυριακή, με αφορμή την ολοκλήρωση της κατασκευής του κυρίως μέρους της σχεδίας.

Ο Βρετανός πρόσθεσε ότι η Κρήτη και η Γαύδος κατοικήθηκαν πολύ νωρίτερα από το 12.000 π.Χ. και αυτό αποδεικνύεται από τα πέτρινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν το 2010 στον Πλακιά, νοτιοδυτικά της Κρήτης, και στο νησί της Γαύδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι προϊστορικοί κάτοικοι των Κυθήρων και των Αντικυθήρων να ήταν οι πρώτοι ναυτικοί σε όλη την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα