Κραυγή αγωνίας από το «Μαζί για το παιδί»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚραυγή αγωνίας από το «Μαζί για το παιδί»Πέμπτη, Ιανουάριος 19, 2017 - 12:14

Υπεύθυνοι, εργαζόμενοι, αλλά και δεκάδες εθελοντές και υποστηρικτές της ένωσης «Μαζί για το παιδί» βρέθηκαν χθες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην εκδήλωση για τα 20 «κεράκια» του οργανισμού, που αποτελείται από δέκα κοινωφελείς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ομως,

η γιορτή για τα 20 χρόνια προσφοράς σε άπορα, άρρωστα, ανάπηρα και κοινωνικά περιθωριοποιημένα παιδιά δεν είχε μόνο χαμόγελα ικανοποίησης, αλλά και αγωνία για το «αύριο» των ιδρυμάτων.

Ηταν μια γιορτή χαρμολύπης, με τα λόγια του προέδρου της Ενωσης, ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής Χρήστου Μπαρτσόκα να μαρτυρούν την έντονη ανησυχία του για την επιβίωση των σωματείων, εξαιτίας της κουτσουρεμένης κρατικής επιχορήγησης, των μειωμένων ιδιωτικών πόρων (κατά 50% σε σχέση με το 2009), αλλά και της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ!



«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα, όπως μεγάλες είναι και οι ανάγκες των παιδιών, αλλά βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Με κεντρικό μότο "η ισχύς εν τη ενώσει" καταφέραμε και στηρίζουμε 30.000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση» είπε ο κ. Μπαρτσόκας.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στα ιδρύματα που λειτουργούν υπό τη σκέπη της ένωσης «Μαζί για το παιδί», ο οργανισμός υλοποιεί 119 προγράμματα με τη βοήθεια 378 εργαζομένων και 281 εθελοντών, παράγοντας πολυσχιδές κοινωνικό έργο.
«
Η ανεργία είναι η αιτία να χάνουν πολλά παιδιά τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των απόρων εξυπηρετούμενων. Την ίδια στιγμή, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 70%, από τα επίπεδα του 2009, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει συστηματικά τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τα ιδρύματα και διαγράφει μέρος των χρεών του» επεσήμανε ο Γιώργος Παπαδάκης, μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού. Πάντως, όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Αλεξάνδρα Μαρτίνου, από το 2003 το «Μαζί για το παιδί» έχει μοιράσει περισσότερα από 12.000.000 ευρώ σε σωματεία και συνεργαζόμενους φορείς και τα τελευταία χρόνια αναζητά χορηγούς (και) στο εξωτερικό, με θετική ανταπόκριση.

Αργυρό μετάλλιο για την προσφορά

Από το 1996, η ένωση «Μαζί για το παιδί» παρέχει υλική, πνευματική, ιατρική και ηθική υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και νέους, διαδίδοντας παράλληλα την αξία του εθελοντισμού. Το έργο της αναγνωρίστηκε πρόσφατα (τον περασμένο Δεκέμβριο) από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία της απένειμε το άργυρο μετάλλιο. Με το ξέσπασμα της κρίσης, το 2009, η ένωση άνοιξε τη βεντάλια της προσφοράς της, εγκαινιάζοντας τη συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης 11525.

Τον Μάρτιο του 2012 δημιούργησε την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί νοιάζομαι», με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τον εφοδιασμό ιδρυμάτων που εξυπηρετούν παιδιά στον νομό Αττικής. Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα έχει διαθέσει δωροεπιταγές αξίας 138.000 ευρώ για σίτιση σε 300 δικαιούχους και από τον Μάρτιο του 2015 (σε συνεργασία με γνωστή εταιρία του εξωτερικού) έχει προσφέρει 39.000 ζευγάρια παπούτσια σε φτωχά παιδιά! Ο οργανισμός τρέχει φέτος, για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα «Είμαι μέσα», με σκοπό να βοηθήσει παιδιά (β΄ και γ΄ γυμνασίου) που αντιμετωπίζουν μαθησιακές, κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες να παραμείνουν ενταγμένα στο σχολικό πλαίσιο.

Μέλης του «Μαζί για το παιδί» είναι τα εξής: Ιδρυμα «Η Παιδική Στέγη», Ιδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - ΚΑΣΠ, Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος», Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», Πανελλήνια Ενωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, Οι Φίλοι του Παιδιού, ΠΝΟΗ - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού και Οι Φίλοι της Μέριμνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα