«Κουνιέται» η Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Κουνιέται» η Θεσσαλονίκη Παρασκευή, Νοέμβριος 24, 2017 - 20:43

❱❱ Σεισμικές δονήσεις μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης συχνότητας έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής

Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις, που έχουν καταγραφεί από το βράδυ της Τετάρτης, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης, καθώς το επίκεντρό τους βρίσκεται 35 χιλιόμετρα

δυτικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Αιγίνιο.

Ωστόσο, αυτό που τους θορύβησε δεν είναι το μέγεθος, αφού ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε 37 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά η συχνότητα των δονήσεων.

Πάντως ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης εμφανίζεται καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα, αν και υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρακολούθηση και ότι χρειάζονται δύο 24ωρα για να υπάρχει σαφής εικόνα για την εξέλιξή του.

Το βράδυ

Προσθέτει ότι έγιναν δεκάδες μικροσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 2 Ρίχτερ, αλλά και κάποιοι ακόμη -λιγότεροι από 10- οι οποίοι είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα άρχισε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και συγκεκριμένα στις 9.04, με μία δόνηση της τάξης των 3,5 Ρίχτερ. Ακολούθησαν δεκάδες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,3 Ρίχτερ.

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα 4,3 Ρίχτερ ήταν ο κυρίως σεισμός, ωστόσο θα είμαστε βέβαιοι έπειτα από δύο 24ωρα. Ο χώρος που έχει διεγερθεί έχει μήκος περίπου τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα και τέτοιας διάστασης ρήγματα δεν δίνουν μεγαλύτερους σεισμούς από αυτούς που έχουν ήδη γίνει. Αυτό ισχύει εφόσον δεν γίνει κάποιος ισομεγέθης σεισμός λίγο βορειότερα και δεν μεγαλώσει το ρήγμα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερο σεισμό» εξηγεί ο κ. Σκορδίλης. Ο καθηγητής Σεισμολογίας υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρό σεισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικότερα υπάρχουν καταγραφές για δονήσεις 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 896 και 6,4 Ρίχτερ το 1211. Βέβαια, τα ακριβή επίκεντρα δεν είναι γνωστά, καθώς δεν υπήρχαν σταθμοί μέτρησης σεισμών.

Καταλήγοντας, ο κ. Σκορδίλης προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι μικροί μετασεισμοί στην περιοχή.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα