Καρκίνοι λόγω αλκοόλ

ΥΓΕΙΑΚαρκίνοι λόγω αλκοόλΔευτέρα, Νοέμβριος 13, 2017 - 16:19

❱❱ Η κατανάλωση ποτών προκαλεί τουλάχιστον οκτώ τύπους της νόσου

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέεται απλώς με την εμφάνιση του καρκίνου, αλλά είναι η αιτία που προκαλεί τουλάχιστον οκτώ τύπους καρκίνου, προειδοποιεί η American Society of Clinical Oncology. Μάλιστα, όσο περισσότερο πίνει κανείς τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τον καρκίνο.


Ειδικότερα, όπως τονίζει σε έκθεσή της, υπάρχουν «πειστικές αποδείξεις» ότι ακόμη και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων

αλκοόλ είναι η αιτία εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στον λάρυγγα, στις φωνητικές χορδές, στο ήπαρ, το στήθος και το έντερο, ενώ είναι πιθανώς η αιτία πρόκλησης καρκίνου στο στομάχι και το πάγκρεας.

Ο μηχανισμός

«Η συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης του κινδύνου για τον καρκίνο έχει παρατηρηθεί σταθερά σε πολλές έρευνες, άσχετα με τον τύπο αλκοολούχου ποτού που πίνει κανείς» προειδοποιεί η Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).
Για τον μηχανισμό με τον οποίο το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο, η ερευνήτρια του University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, δρ Noelle LoConte, που υπογράφει την έκθεση της ASCO, σημειώνει ότι το αλκοόλ επηρεάζει κάθε όργανο με διαφορετικό τρόπο.

«Οσον αφορά τα όργανα που βρίσκονται στο κεφάλι και στον λαιμό, η ακεταλδεΰδη που περιέχεται στο αλκοόλ έρχεται σε επαφή μαζί τους κατά την κατάποση του ποτού και προκαλεί καρκίνο» εξηγεί η LoConte. Ο καρκίνος του ήπατος προκαλείται από την κίρρωση του ήπατος, για την οποία ευθύνεται το αλκοόλ, ενώ αιτία για την εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου είναι η αλλοίωση του μηχανισμού απορρόφησης του φολικού οξέος από το αλκοόλ. Τέλος, αναφέρει η ερευνήτρια, το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

«Αν δεν πίνετε, μην αρχίσετε τώρα» συμβουλεύει η LoConte και προσθέτει: «Αν πίνετε, προσπαθήστε να μείνετε κάτω από τις ενδεικνυόμενες ποσότητες, που είναι ένα ποτήρι ή λιγότερο αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια ή λιγότερο αλκοόλ για τους άντρες».

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα