«Κάηκε» από τη hot yoga

ΚΟΣΜΟΣ«Κάηκε» από τη hot yogaΣάββατο, Φεβρουάριος 28, 2015 - 16:30

Από την κορυφή γκρεμίστηκε στα τάρταρα ο δάσκαλος της hot yoga που ήταν ο αγαπημένος γκουρού των διασήμων. Ο 69χρονος Μπίκραμ Χουντούρι κατάφερε να χτίσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία, τώρα όμως τη βλέπει να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, μετά την έκτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση που κατέθεσε πρώην μαθήτριά του.

Η λίστα των πελατών του περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα. Μαντόνα, Ντέμι Μουρ, Τζένιφερ Ανιστον, Τζορτζ Κλούνεϊ, Μάρτιν Σιν και Ντέιβιντ Μπέκαμ έχουν πληρώσει αδρά για να παρακολουθήσουν ιδιωτικά μαθήματα της πρωτότυπης τεχνικής γιόγκα που έχει εφεύρει. Στην Μπίκραμ Γιόγκα, όπως ονομάζεται, είχαν εξασκηθεί στο παρελθόν ο Μάικλ Τζάκσον και η Τσέλσι Κλίντον. Δεν έλειψαν, δε, και κορυφαίοι πολιτικοί. Ο πρώην πλανητάρχης Ρίτσαρντ Νίξον ήταν ο λόγος που ο Μπίκραμ μετανάστευσε από την Ινδία στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '70, ενώ όπως υποστηρίζει, έκανε ιδιαίτερα και στους Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπίκραμ Χουντούρι ζει σαν βασιλιάς. Κατοικεί στην πιο πολυτελή συνοικία του Χόλιγουντ, η περιουσία του υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις μετακινήσεις του μπορεί να διαλέξει μια από τις 40 ιδιόκτητες Rolls Royce του. Διαθέτει 720 σχολές Μπίκραμ Γιόγκα σε 220 χώρες ανά τον κόσμο.

Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά. Γεννήθηκε στην Καλκούτα της Ινδίας το 1946 και άρχισε να μαθαίνει γιόγκα από τα τέσσερά του χρόνια. Στην εφηβεία του στέφθηκε τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλητής γιόγκα της Ινδίας. Επειτα από ατύχημα που κινδύνεψε να τον αφήσει παράλυτο, δημιούργησε την αλληλουχία 26 στάσεων γιόγκα που ονόμασε Μπίκραμ Γιόγκα, υποστηρίζοντας ότι τον γιάτρεψε. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι στάσεις γίνονται σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, εξ ου και η ονομασία hot yoga.

Τον δρόμο για τις ΗΠΑ τού άνοιξε ο Ρίτσαρντ Νίξον. Το 1973 τον προσκάλεσε για να τον βοηθήσει στα προβλήματα υγείας του. Τότε άνοιξε την πρώτη του σχολή και δεν σταμάτησε μέχρι που έγινε ο νούμερο ένα δάσκαλος γιόγκα παγκοσμίως. Κατοχύρωσε μάλιστα τα πνευματικά δικαιώματα των 26 στάσεών του και οι celebrities του διεθνούς τζετ σετ έκαναν ουρά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του.

Ολα φαίνονταν ιδανικά για τον Ινδό γκουρού, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών μαθητριών του. Από την άνοιξη του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 πέντε κοπέλες, μικρότερές του κατά 38-46 χρόνια, κατέθεσαν μήνυση εναντίον του για σεξουαλική βία. Οι κατηγορίες έφεραν τους πρώτους τριγμούς στην αυτοκρατορία του. Ο Μπίκραμ ωστόσο φαινόταν να αντέχει. Αρνήθηκε τα πάντα και έδωσε ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες.

Εκτη μήνυση

Αυτό που δεν μπορούσε να σταματήσει ήταν οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την έκτη μήνυση, που κατέθεσε η Τζιλ Λόουλερ στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον κατηγορεί ότι τη βίασε το 2010, όταν ήταν μόλις 18 ετών, ενώ παρακολουθούσε μαθήματά του για να γίνει δασκάλα γιόγκα. Οπως λέει, η σεξουαλική κακοποίηση επαναλήφθηκε αρκετές φορές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ολοκλήρωσε τα μαθήματα.

Μετά τη μήνυση οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ενα ένα τα γυμναστήρια εγκαταλείπουν τον Μπίκραμ Χουντούρι ενώ όσα λειτουργούσαν ως franchise, χρησιμοποιώντας το όνομά του, αλλάζουν ονομασία και παραδίδουν μαθήματα απλής γιόγκα.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα