Η συσκευή που λειτουργεί ως βιονική καρδιά

ΥΓΕΙΑΗ συσκευή που λειτουργεί ως βιονική καρδιάΤρίτη, Μάρτιος 24, 2015 - 16:54

Ενα τεράστιο βήμα στον χώρο της καρδιολογίας έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι ανέπτυξαν μια συσκευή που λειτουργεί ως βιονική καρδιά, στέλνοντας αίμα σε ολόκληρο το σώμα χωρίς να έχει καθόλου παλμό!

Φέρει την ονομασία BiVACOR, είναι μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με τις τεχνητές καρδιές που υπάρχουν σήμερα, ενώ η διάρκεια ζωής της φαίνεται ότι θα είναι κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερη από εκείνη των σημερινών συσκευών.

Μαγνητικό πεδίο

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η BiVACOR είναι μια σχετικά

απλή συσκευή που λειτουργεί με τη βοήθεια ενός μαγνητικού πεδίου και αποτελείται από δύο στροφεία (ή δίσκους) από τιτάνιο. Λειτουργούν μέσω φυγόκεντρου, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε έναν κινητήρα και περιστρέφονται ταυτόχρονα με συγκεκριμένη ταχύτητα ανά λεπτό, ώστε να πιέζουν ελαφρώς το αίμα που εισέρχεται από τη μία πλευρά της ως την άλλη.

Αυτός ο τρόπος ώθησης του αίματος είναι πολύ σημαντικός και διαφέρει από τις μεθόδους που υπάρχουν στις τεχνητές καρδιές σήμερα, οι οποίες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «βιονική καρδιά» έχει ήδη εμφυτευτεί με επιτυχία σε ένα πρόβατο, το οποίο έχει το μέγεθος του θώρακα μιας γυναίκας ή ενός μεγάλου παιδιού, ενώ η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η λειτουργία της συσκευής είναι τόσο καλή που δεν αποκλείεται οι δοκιμές της στον άνθρωπο να αρχίσουν σε διάστημα μόλις τριών ετών.

Οπως είπε στην αυστραλιανή εφημερίδα «The Brisbane Times» ο δρ Daniel Timms, όταν οι ερευνητές αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη μελέτη τους για την ανάπτυξη της «βιονικής καρδιάς» υπήρχαν ήδη άλλες συσκευές, όμως ήταν αρκετά μεγαλύτερες και λόγω της κατασκευής τους ήταν πολύ εύκολο να σπάσουν. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε αποδείξει ότι η νέα συσκευή λειτουργεί και μια τέτοια ιδέα είναι βιώσιμη. Πλέον αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να της προσδώσουμε μεγαλύτερη δύναμη και αξιοπιστία, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα σε όλους τους ασθενείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα