Η ψιψίνα που «έδωσε» ζωή στην 5χρονη Αϊρις!

ΚΟΣΜΟΣΗ ψιψίνα που «έδωσε» ζωή στην 5χρονη Αϊρις!Πέμπτη, Οκτώβριος 16, 2014 - 17:22

Για την πεντάχρονη Αϊρις Γκρέις Χάλμσο ο κόσμος ήταν πολύ μοναχικός. Η αυτιστική μικρούλα από τη Βρετανία δυσκολεύεται να μιλήσει, φοβάται τα συνομήλικα παιδιά και συχνά παθαίνει κρίσεις πανικού, καθώς δεν μπορεί να κατανοήσει τα όσα διαδραματίζονται γύρω της. Γεμίζει έτσι τις μέρες της καλλιεργώντας το έμφυτο -όπως αποδείχτηκε- ταλέντο της στη ζωγραφική, καταφέρνοντας να γίνει διάσημη μέσα από τα έργα της.
Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν ήταν αρκετό για να τη βγάλει από την απομόνωση στην οποία ζούσε και να

γεμίσει τα κενά της, μέχρι που στη ζωή της μπήκε η Θούλα. Η ξαφνική άφιξη της γάτας στο σπίτι της οικογένειάς της κατάφερε πραγματικά να μεταμορφώσει τη μικρή, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης. Οπως εξηγούν οι γονείς της, Κάρτερ - Τζόνσον και Πίτερ Τζον Χάλμσο, η Αϊρις έχει γίνει πιο στοργική και δεκτική στο άγγιγμα μετά την άφιξη της Θούλα, ενώ η επιρροή που ασκεί η γάτα στη ζωή της είναι πλέον εμφανής και στη ζωγραφική της.
Η Αϊρις, η οποία ζωγραφίζει εντυπωσιακά τοπία σε ύφος Μονέ από την ηλικία των τριών ετών, άρχισε να προσθέτει πινελιές που θυμίζουν τα μάτια ή τη μύτη της Θούλα στα έργα της. Αρχικά, οι γονείς της θεώρησαν ότι ήταν σύμπτωση, ωστόσο πλέον είναι πεπεισμένοι ότι με αυτό τον τρόπο η κόρη τους εκφράζει την αγάπη της για τη νέα φίλη της.
Οταν η Αϊρις πιάνει τα πινέλα της, δίνει την εντολή στη Θούλα να καθίσει κι εκείνη πηδάει αμέσως στο τραπέζι. «Κοιτάζει την Αϊρις με μεγάλο ενδιαφέρον. Κάποιες φορές θέλει να παίξει με τα πινέλα, όμως σε γενικές γραμμές την παρατηρεί υπομονετικά» λέει η μητέρα της.
Οι κοινές δραστηριότητές τους όμως δεν εξαντλούνται στη ζωγραφική. Η Θούλα είναι στο πλευρό της Αϊρις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Οι δύο «φίλες» κάνουν ακόμη και μπάνιο μαζί, ενώ τα βράδια κοιμούνται αγκαλιά στο κρεβάτι.

Οι βόλτες

Οταν η οικογένεια πηγαίνει βόλτα με το αυτοκίνητο, η Θούλα κάθεται στα πόδια της Αϊρις και είναι παραπάνω από χαρούμενη όταν της βάζουν το κόκκινο περιλαίμιο για να τη βγάλουν να περπατήσει με λουρί.
Εχοντας ενημερωθεί για τη θετική επίδραση των ζώων στα παιδιά με αυτισμό, οι γονείς της Αϊρις είχαν επιχειρήσει κατά το παρελθόν να τη φέρουν σε επαφή με άλογα, σκυλιά, ακόμα και άλλες γάτες, χωρίς επιτυχία. Με τη Θούλα όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της γνωριμίας τους, το νεογέννητο γατάκι κατάφερνε να την ηρεμεί όταν βρισκόταν σε κατάσταση στρες. «Από τη μέρα που το φέραμε σπίτι, αυτό το πολύτιμο, μαγικό γατάκι έχει μεταμορφώσει την Αϊρις. Ηταν λες και οι δυο τους ήταν φίλοι από παλιά. Χάρη στη Θούλα άνοιξαν νέοι οδοί επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων για εκείνην, η οποία τώρα είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ» λέει η 35χρονη μητέρα της.
Η Αϊρις είχε απασχολήσει πρώτη φορά τον Τύπο πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν οι γονείς της, εντυπωσιασμένοι από το ταλέντο της, αποφάσισαν να θέσουν προς πώληση τα έργα που ζωγράφιζε στο πλαίσιο της θεραπείας που ακολουθούσε. Η απήχηση που είχαν ήταν τεράστια, με κάποια από αυτά να καταλήγουν να πουληθούν ακόμη και αντί 1.000 ευρώ.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα