Η παχυσαρκία και το διαδίκτυο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜια ασθένεια που πλήττει τα ΕλληνόπουλαΗ παχυσαρκία και το διαδίκτυοΣάββατο, Μάρτιος 19, 2016 - 15:00

Ερευνες συνδέουν την αύξηση του βάρους με την ενασχόληση με το ίντερνετ, έστω και αν ο χρήστης γυμνάζεται σε εβδομαδιαία βάση

Συχνά πολλοί από εμάς, ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας, παρατηρούμε αύξηση στο βάρος μας ή δυσκολία στην απώλεια κιλών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί πολλά άτομα δυσκολεύονται να κάνουν κάποια φυσική δραστηριότητα, καθώς -όπως λένε- δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

ΑΠΌ ΤΗ ΣΟΦΊΑ ΤΙΚΤΑΜΠΑΝΊΔΗ

Αν όμως δούμε αναλυτικά το καθημερινό πρόγραμμα ενός ατόμου,

θα παρατηρήσουμε πως υπάρχει ελεύθερος χρόνος, ο οποίος όμως αφιερώνεται τις περισσότερες φορές στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση.
Αν μπορούσαμε να κερδίζουμε μισή ώρα καθημερινά από την ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο, σίγουρα θα είχαμε 30 λεπτά την ημέρα για να τα αφιερώσουμε σε κάποιου είδους άσκηση, ακόμα και αν αυτή είναι να καθαρίσουμε ή να περπατήσουμε.

Σε έρευνα στην Αυστραλία πήραν μέρος 2.650 άτομα και τους έγιναν ερωτήσεις για το πόσες ώρες αφιερώνουν μπροστά στον υπολογιστή, μιλάνε στο τηλέφωνο, διαβάζουν ή κάνουν κάποια φυσική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα ήταν ότι τα άτομα που αφιέρωναν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο είχαν πολλές πιθανότητες να είναι υπέρβαρα και ακόμα περισσότερες να γίνουν παχύσαρκα. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι τα άτομα που αφιέρωναν πολλές ώρες στο διαδίκτυο και είχαν εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα είχαν τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα όπως και η πρώτη ομάδα.

Μία από τις πιο εύκολες αλλαγές στις συνήθειές μας είναι η κίνηση - ακόμα και μέσα στο σπίτι. Σίγουρα, όταν είμαστε μπροστά στον υπολογιστή είναι δύσκολο να κάνουμε κάποια άσκηση ταυτόχρονα. Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε μια δραστηριότητα, ακόμα και καθάρισμα, όταν βλέπουμε τηλεόραση.
Η σύνδεση της παχυσαρκίας και του διαδικτύου είναι φαινόμενο που δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες της Αυστραλίας, αλλά και τους ενήλικες και τα παιδιά στην Ευρώπη - ειδικά στην Ελλάδα.
Παρατηρούμε ότι στη χώρα μας το εν λόγω φαινόμενο ολοένα εξαπλώνεται. Στη χώρα μας εξήντα οκτώ παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της απεξάρτησης από τον «ιντερνετισμό». Οσον αφορά την παχυσαρκία, σε πανελλήνια μελέτη που έγινε ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των εφτά ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που πλήττει τα Ελληνόπουλα. Μάλιστα, μέχρι την ηλικία των εφτά ετών δεν κάνει διακρίσεις και αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια.
Αν κάθε ενήλικας προσπαθήσει να «χάσει» μισή ώρα καθημερινά από τη περιήγησή του στο διαδίκτυο και να κάνει κάποια άσκηση, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας, με δεδομένο ότι παράλληλα ακολουθείται και σωστή, υγιεινή διατροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα