Η «Οδύσσεια» του Μπομπ Ντίλαν για τα βραβεία Νόμπελ

15:06 8/6/2017 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΗ «Οδύσσεια» του Μπομπ Ντίλαν για τα βραβεία ΝόμπελΠέμπτη, Ιούνιος 8, 2017 - 15:04

Με Ομηρο και Οδύσσεια... παρέλαβε τελικά το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν.

Λίγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία (10/6) και έχοντας «ταλαιπωρήσει» αρκετά τη Σουηδική Ακαδημία, μιας και δεν ήταν σίγουρο αν θα παραλάβει το βραβείο Νόμπελ, ο τροβαδούρος της ροκ απέστειλε

στο «παρά τσακ» την ομιλία του, από την οποία δεν έλειψαν οι αναφορές στο έπος του Ομήρου.

Μάλιστα, ο Ντίλαν συμπεριέλαβε στο κείμενο των 4.000 λέξεών του την εναρκτήρια φράση του έπους «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον» δηλώνοντας ότι κάθε τόσο επιστρέφει στον Ομηρο, ο οποίος λέει «τραγούδησε με τη φωνή μου, Μούσα, και μέσα από μένα πες την ιστορία».

Ομιλία

Ο Ντίλαν δεν δίστασε στην ενδιαφέρουσα ομιλία του να εξηγήσει το νόημα της Οδύσσειας όπως το αντιλαμβάνεται εκείνος: «Ο Οδυσσέας έφτασε να γίνει ένας άγνωστος. Και όταν όλα τελείωσαν, όταν γύρισε σπίτι, κάθισε με τη γυναίκα του και της διηγήθηκε τις ιστορίες. (...) Είναι ένας δρόμος δύσκολος να τον περπατήσεις. Από πολλές απόψεις κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα έχουν συμβεί και σ' εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες επίσης δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα».

Να θυμίσουμε ότι ο Μπομπ Ντίλαν είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες προκειμένου να δηλώσει ότι το αποδέχεται. Μάλιστα, η ηχογραφημένη ομιλία που απέστειλε ήταν απαραίτητη προκειμένου να παραλάβει το έπαθλο των 838.000 ευρώ.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα