Η «μαύρη» λίστα με τροφές- δηλητήριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ «μαύρη» λίστα με τροφές- δηλητήριοΠέμπτη, Απρίλιος 21, 2016 - 15:40

Μολυσμένα φρούτα και λαχανικά γεμάτα επικίνδυνες ουσίες εισάγονται στην Ε.Ε.

Σχεδόν 3.000 φορές σήμανε τη χρονιά που πέρασε συναγερμός στις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές για επικίνδυνα φρούτα και λαχανικά, τα οποία εισάγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ιταλική συνομοσπονδία αγροτών συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε τη μαύρη λίστα των πιο μολυσμένων εισαγόμενων τροφίμων, όπως αυτή συντάχθηκε μετά τους -για την ακρίβεια- 2.967 εντοπισμούς επικίνδυνων τροφίμων.

Πρόκειται για φρούτα και λαχανικά,

στα οποία διαπιστώθηκε η παρουσία μυκοτοξινών, χρωστικών ουσιών και πρόσθετων χημικών ουσιών που ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Τα μπρόκολα από την Κίνα είναι το λιγότερο ασφαλές προϊόν διατροφής, καθώς στο 92% των δειγμάτων που ελήφθησαν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Μάλιστα, από το σύνολο των αναφορών για ακατάλληλα τρόφιμα που έφτασαν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης από διάφορες χώρες μέλη, οι 386, που αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου, αφορούσαν κινεζικά τρόφιμα. Την πρώτη τριάδα της μαύρης λίστας συμπληρώνουν ο μαϊντανός που εισήχθη από το Βιετνάμ, με το 78% των δειγμάτων να βγαίνει θετικό σε απαγορευμένες ουσίες, και ο βασιλικός από την Ινδία με το 60%.

Ακολουθούν ρόδια από την Αίγυπτο, με το 33% από αυτά να περιέχει ουσίες που υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια. Εκτός ορίων ήταν επίσης το 11% από τις αιγυπτιακές φράουλες και το 5% των πορτοκαλιών. Από την Ταϊλάνδη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εισάγουν καυτερή πιπεριά, με το 21% να αποδεικνύεται μολυσμένο, ενώ από την Κένυα εισήχθησαν μολυσμένα μπιζέλια σε ποσοστό 10%. Τέλος, στη λίστα υπάρχουν ακατάλληλα πεπόνια και καρπούζια από τη Δομινικανή Δημοκρατία (σε ποσοστό 14%), ενώ μολυσμένο ήταν το 15% της μέντας που εισήχθη από το Μαρόκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα