Η Γαλλία ζει την κόλαση

17:55 9/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΗ Γαλλία ζει την κόλασηΠαρασκευή, Ιανουάριος 9, 2015 - 17:53

Η Γαλλία θρηνεί, προσπαθεί να αναχαιτίσει το ξέσπασμα ισλαμοφοβίας και παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την αναζήτηση των δραστών που σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο. Ο αριθμός «88.150» αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, μετέχουν

στην έρευνα. Στη χώρα που βράζει από θυμό χώροι μουσουλμανικής λατρείας έχουν βρεθεί ήδη στο στόχαστρο στις πόλεις Μανς και Πορ-λα-Νουβέλ, ενώ εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε σε εστιατόριο κεμπάμπ που συνορεύει με μουσουλμανικό τέμενος, στη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν.
Κι ενώ γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η ισλαμοφοβία, λάδι στη φωτιά ρίχνει ο γιος του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter καλεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- τους Γάλλους να πάρουν τα όπλα! Ο Λουί, που ζει στις ΗΠΑ, ανέβασε φωτογραφία της Γαλλίας μπροστά από την οποία φιγουράρει ένας μασκοφόρος ένοπλος άνδρας και το σύνθημα «Ας υπερασπιστούμε τη Γαλλία». Δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν να κριτικάρουν τον νεαρό Σαρκοζί, που φοιτά σε αμερικανική στρατιωτική σχολή, για τη θέση του.

Το βλέμμα όμως των Γάλλων και της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένο στο κυνηγητό σε βάρος των ενόπλων που χωρίς έλεος εκτέλεσαν δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον μουσουλμάνο αστυνομικό Αχμέτ Μεραμπέτ, στο πεζοδρόμιο έξω από το περιοδικό. Οι αστυνομικοί φέρεται ότι έχουν στριμώξει τους δύο αδερφούς, τον 34χρονο Σαΐντ και τον 32χρονο Σερίφ Σουάτσι σε δασώδη περιοχή στη βόρεια Γαλλία.

Το προφίλ των δρστών

Ο τρίτος ύποπτος, ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ, παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία, όταν διαπίστωσε ότι το όνομά του κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο και δήλωσε ότι έχει μάρτυρες που αποδεικνύουν ότι την ώρα που έγινε η επίθεση στο περιοδικό ο ίδιος παρακολουθούσε μάθημα. Ισως λοιπόν η αναζήτηση να αφορά τρεις και όχι δύο.

Τα γαλλικά μέσα φιλοξενούν εκτενή πορτρέτα των δύο φερόμενων ως δραστών. Σύμφωνα με αυτά, πριν από δώδεκα χρόνια οι σημερινοί τζιχαντιστές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα κορίτσια και τη ραπ, παρά για το Κοράνι. Τα δύο παιδιά γεννήθηκαν στο Παρίσι, αλλά μεγάλωσαν σε ίδρυμα στη Βρετάνη, καθώς οι Αλγερινοί γονείς τους πέθαναν ενώ ήταν ακόμη μικρά. Ο Σερίφ κατάφερε να φοιτήσει και να πάρει πτυχίο γυμναστή και επέστρεψε στο Παρίσι, όπου για να τα βγάλει πέρα εργαζόταν ως διανομέας πίτσας. Ο δικηγόρος του τον περιγράφει ως «μαθητευόμενο loser» που κάπνιζε χασίς και δεν ήξερε τι να κάνει με τη ζωή του. Το 2005, η αντιτρομοκρατική αστυνομία συνέλαβε πρώτη φορά τα αδέρφια για διασυνδέσεις με εξτρεμιστική ομάδα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι, ενώ ο Σερίφ συνελήφθη και πάλι το 2008 ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος για τη Δαμασκό έχοντας μαζί του ένα βιβλίο με οδηγίες για τη χρήση καλάσνικοφ. Το ραδιόφωνο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πάντως τους χαρακτήρισε χθες ήρωες.

Σκότωσαν και μία αστυνομικό

Ο ΕΦΙAΛΤΗΣ της βίας συνεχίστηκε και χθες στο Παρίσι, μία ημέρα μετά το μακελειό στο «Charlie Hebdo». Χθες τα ξημερώματα η 26χρονη δημοτική αστυνομικός Κλαρίσα Ζαν Φιλίπ έπεσε νεκρή σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Οδοκαθαριστής που προσπάθησε να εμποδίσει τον ένοπλο νοσηλεύεται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, αφού δέχτηκε πυρά στο πρόσωπο. Η αστυνομικός δέχτηκε τα πυρά όταν πλησίασε σε αυτοκινητικό ατύχημα για να δει τι είχε συμβεί. Στο σημείο βρισκόταν και ο δράστης που δεν έχει διευκρινιστεί αν επέβαινε σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα οχήματα. Μετά τη ρίψη των πυρών, ο βορειοαφρικανικής καταγωγής δράστης τράπηκε σε φυγή. Oι Αρχές δεν συνδέουν -προς το παρόν τουλάχιστον- αυτή την επίθεση με εκείνη στο «Charlie Hebdo».

Σοκ, θλίψη και φόβος σε όλη τη Δύση μετά το μακελειό
Ο διεθνής Τύπος «ντύθηκε» με μαύρο, ενώ οι σκιτσογράφοι τίμησαν τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων τους με τις γελοιογραφίες τους
Από την
Κατερίνα Νικολοπούλου

Το σκίτσο με τα δύο μολύβια που φιγουράρουν ως Δίδυμοι Πύργοι αποτυπώνει ίσως με τον πιο εύγλωττο τρόπο το σοκ και το δέος με το οποίο αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινή γνώμη το αιματοκύλισμα του «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη ηχηρή υλοποίηση των απειλών των τζιχαντιστών για επιθέσεις στη Δύση.
Ο διεθνής Τύπος «ντύθηκε» με μαύρο και αναφέρθηκε με ανατριχιαστικές φωτογραφίες αλλά και συμβολικές γελοιογραφίες στην επίθεση, ενώ οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ αύξησαν το επίπεδο συναγερμού φοβούμενες μιμητές των δραστών ή εκδήλωση νέων τρομοκρατικών ενεργειών.
Ο φόβος είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις αντιδράσεις κυρίως του αμερικανικού Τύπου. Ενδεικτικό είναι ότι οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στη χώρα αρνήθηκαν να αναδημοσιεύσουν ή να προβάλουν τα αμφιλεγόμενα σατιρικά σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ, με εξαίρεση τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Daily Beast και Slate. Μάλιστα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής έκδοσης των «Financial Times» Τόνι Μπάρμπερ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση που άφησε πίσω της 12 νεκρούς έφτασε να κατηγορήσει το περιοδικό για «συστηματική κοροϊδία» και «πικάρισμα» των Γάλλων μουσουλμάνων.
«Η Γαλλία είναι η χώρα του Βολταίρου, αλλά πολύ συχνά στο "Charlie Hebdo" κυριαρχούσε η συντακτική ανοησία». Στη Δανία, η εφημερίδα «Berlingske» αναδημοσίευσε τα ισλαμοκεντρικά σκίτσα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας, ωστόσο η εφημερίδα «Jyllands Posten», η οποία ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πριν από χρόνια, όταν είχε δημοσιεύσει καρτούν του Προφήτη Μωάμεθ, δεν τόλμησε να αναπαράγει υλικό του γαλλικού περιοδικού.
«Διατηρώ το δικαίωμα ως διευθυντής να μπορώ να δημοσιεύσω κάθε είδους σκίτσα κάποια στιγμή. Απλώς όχι τώρα» έγραψε ο επικεφαλής της εφημερίδας Γιόερν Μίκελσεν, που παραδέχτηκε ότι στην απόφασή του μεγάλο ρόλο έπαιξε η ασφάλεια των εργαζομένων.

Τρομοκρατία
Την ίδια ώρα, όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους παίρνουν οι κυβερνήσεις, που σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες τους προσπαθούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης από τζιχαντιστές. Η Βρετανία, που αντιμετωπίζει εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του πληθυσμού με ακραίες μουσουλμανικές ομάδες, αύξησε το επίπεδο ασφάλειας στα λιμάνια και εντατικοποίησε τους ελέγχους στα σύνορα.
Οι σκιτσογράφοι σε όλο τον κόσμο τίμησαν τη μνήμη των κορυφαίων συναδέλφων τους που άφησαν την τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας με τις γελοιογραφίες τους, με κάποιους να φροντίζουν να στείλουν μήνυμα ελπίδας που θα νικήσει τον φόβο. Ο Βέλγος Φιλίπ Γελούκ, γνωστός ως «papa du Chat», έκανε τον τραγικό παραλληλισμό ανάμεσα στην επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό και στους Δίδυμους Πύργους το 2001, όπως και ο Ολλανδός Ρούμπεν Οπενχάιμερ. Αντίθετα, η Λονδρέζα Λουσίλ Κλερκ σχεδιάζοντας μολύβια έδειξε ότι αυτά που έσπασαν με την επίθεση, στο μέλλον θα γίνουν περισσότερα και θα επιτεθούν.

Η Ρέι και η κόρη της έβλεπαν πίσω από ένα γραφείο καρέ καρέ τη φρίκη
ΕΙΔΕ τους συναδέλφους της να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον μέσα σε λίμνη αίματος από τα πυρά των φανατικών, επειδή αυτή πάτησε τον μοιραίο κωδικό που τους άνοιξε την πόρτα. Η μαρτυρία της γελοιογράφου Κορίν Ρέι είναι ανατριχιαστική. Η νεαρή μητέρα είχε επιστρέψει στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» προκειμένου να προλάβει την εβδομαδιαία σύσκεψη, έχοντας μόλις πάρει την κόρη της από το νηπιαγωγείο. «Είχα πάει στο νηπιαγωγείο και έφτανα μπροστά στο κτίριο του περιοδικού, όπου δύο ένοπλοι μασκοφόροι μάς απείλησαν» δήλωσε η σκιτσογράφος, που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο «Coco», σε τηλεφωνική επικοινωνία της με την εφημερίδα «L'Humanite». «Είπαν ότι ήθελαν να ανέβουν στα γραφεία, οπότε πάτησα τον προσωπικό κωδικό μου» πρόσθεσε αναφερόμενη στον προσωπικό κωδικό εισόδου που έχει κάθε εργαζόμενος για λόγους ασφαλείας. Στη συνέχεια κράτησαν τη Ρέι και την κόρη της ως ομήρους και της ζήτησαν να τους οδηγήσει στους δημοσιογράφους. Εκείνη τους πήγε αρχικά στον τρίτο όροφο, για να κερδίσει χρόνο, αφού η αίθουσα σύνταξης βρισκόταν στον δεύτερο. Οι ένοπλοι κατάλαβαν τι επιχειρούσε να κάνει και με επιπλέον απειλές εξασφάλισαν τη σωστή -αυτή τη φορά- καθοδήγηση. Η Ρέι μαζί με την κόρη της κρύφτηκαν κάτω από ένα γραφείο, απ' όπου έβλεπαν τις εκτελέσεις που ακολούθησαν. «Πυροβόλησαν τον Wolinski και τον Cabu» λέει η γελοιογράφος. Οι δράστες δεν γνώριζαν την ακριβή διεύθυνση. Eίχαν αρχικά χτυπήσει σε άλλο κτίριο και ρωτούσαν «πού είναι το "Charlie Hebdo;"».

Σε 1.000.000 αντίτυπα το νέο «Charlie Hedbo»

Το μήνυμα ότι «η ανοησία δεν θα κερδίσει» θέλουν να περάσουν οι εργαζόμενοι του «Charlie Hebdo», οι οποίοι, έχοντας τη στήριξη της γαλλικής Πολιτείας αλλά και συναδέλφων τους από άλλα μέσα ενημέρωσης θα κάνουν τα πάντα για να ξαναβρεθεί το περιοδικό την ερχόμενη Τετάρτη στα περίπτερα.

«Είναι πολύ δύσκολο. Υποφέρουμε όλοι από πόνο, από φόβο, αλλά θα το κάνουμε όπως και να 'χει, επειδή η ανοησία δεν θα κερδίσει» δήλωσε ο αρθρογράφος Πατρίκ Πεγιού.

Η έκδοση θα προετοιμαστεί εκτός των γραφείων του περιοδικού, τα οποία είναι αποκλεισμένα λόγω της αστυνομικής έρευνας. Οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν από τα σπίτια τους και με την υλικοτεχνική συνδρομή της εφημερίδας «Liberation». Σύμφωνα δε με δηλώσεις του δικηγόρου του εκδότη, το περιοδικό, που συνήθως κυκλοφορεί σε 60.000 αντίτυπα, δεδομένου του παγκόσμιου ενδιαφέροντος θα κυκλοφορήσει σε 1.000.000 αντίτυπα! Υπέρ της κυκλοφορίας του περιοδικού τάχθηκαν με δηλώσεις τους δημοσιογραφικοί φορείς αλλά και οι υπουργοί Πολιτισμού και Δικαιοσύνης της Γαλλίας Φλερ Πελερέν και Κριστιάν Τομπιρά.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον πάντως έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν κάποιοι που μοσχοπουλούν στο eBay παλιότερες εκδόσεις του περιοδικού. Ενδεικτικό είναι ότι το τεύχος «Charia Hebdo», στο οποίο φέρεται να υπογράφει ως διευθυντής σύνταξης ο Μωάμεθ, πωλείται αντί 2.510 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περιοδικό τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα οικονομικής επιβίωσης και πρόσφατα είχε κάνει έκκληση για χορηγίες προκειμένου να συνεχίσει να τυπώνεται.


Keywords
γαλλια, financial times, ιανουάριος, σαρκοζι, twitter, ηπα, ραπ, loser, συλληψεις, σοκ, θλίψη, μνήμη, beast, times, chat, coco, liberation, υπουργοι, ebay, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, νικολοπουλος, φωτια, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μακελειο, μνήμη, μια ημερα, θλίψη, αστυνομια, γνωμη, δανια, ηπα, μητερα, μωαμεθ, πωλειται, ραδιοφωνο, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, ebay, αρθρο, ελεος, ατυχημα, αχμετ, βιβλιο, βλεμμα, βορεια, γαλλικα, γελοιογραφιες, γινονται, γονεις, γραφεια, δευτερο, δεος, διευθυνση, δηλωσεις, διδυμοι, διδυμοι πυργοι, δωδεκα, διαδικτυο, εγινε, αιθουσα, επικοινωνια, ερευνα, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ηρωες, ιανουάριος, ιδρυμα, εκδοσεις, κυνηγητο, κτιριο, λαδι, μαυρο, νηπιαγωγειο, ξημερωματα, ομαδα, παντα, ολλανδος, ονομα, οχηματα, παιδια, παρισι, πνοη, προβληματα, πορτα, πτυχιο, ραπ, ρει, ριψη, ρολο, συνεχεια, σκιτσα, σοκ, σπιτια, τυπος, τονι, υλοποιηση, φυγη, φοβος, φορα, ωρες, ασφαλεια, beast, δικαιωμα, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μπροστα, ομαδες, υλικο
Τυχαία Θέματα