Γενετική θεραπεία για το γλαύκωμα

ΥΓΕΙΑΓενετική θεραπεία για το γλαύκωμαΤρίτη, Ιανουάριος 19, 2016 - 16:41

Να αποκαταστήσουν μερικώς την όραση σε ασθενείς με γλαύκωμα ή με παρόμοια βλάβη του οπτικού νεύρου από τραυματισμό πέτυχαν ερευνητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης. Οι επιστήμονες κατάφεραν την αναγέννηση των οπτικών νεύρων με γενετική θεραπεία και ταυτόχρονα επανέφεραν την ικανότητα των νευρώνων να μεταφέρουν το οπτικό ερέθισμα από τον οφθαλμό στον εγκέφαλο με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα

με την έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell», στο μέλλον θα μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα εξ ολοκλήρου με τη χρήση φαρμάκων.

Οι δοκιμές έγιναν σε πειραματόζωα με τραυματισμένα οπτικά νεύρα, τα οποία στη συνέχεια κατάφεραν να αποκαταστήσουν την όρασή τους και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Κάτι που έλεγχαν δοκιμάζοντας αν στρέφουν το βλέμμα τους, την ώρα που τα εξέθεταν σε όλο και πιο λεπτές κινούμενες λωρίδες.

Συνήθως αυτές οι έρευνες προϋποθέτουν μια μέθοδο που μπλοκάρει τα ογκοκατασταλτικά γονίδια του οργανισμού, η οποία είναι μεν αποτελεσματική, αλλά προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που δεν μεταχειρίζεται αυτή τη μέθοδο και ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιηθεί κλινικά και όχι μόνο στο εργαστήριο.

Αναστολέας

Σημείο-κλειδί της έρευνας ήταν το γεγονός πως οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν αναστολέα των διαύλων καλίου, την αμινοπυριδίνη 4 (φάρμακο που χρησιμοποιείται και στην σκλήρυνση κατά πλάκας), προκειμένου να αποκαταστήσουν τα νευρικά ερεθίσματα. Κι αυτό γιατί στα νεύρα που αποκαταστάθηκαν ύστερα από τραύμα λείπει η μυελίνη, η μεμβράνη από λιπώδη ιστό που περιτυλίγει τον άξονά τους κατά μήκος και επιτρέπει τη μεταβίβαση των μηνυμάτων.

Πάντως οι ερευνητές ελπίζουν μελλοντικά να υποκαταστήσουν το συγκεκριμένο φάρμακο με κάποιο παρόμοιο, καθώς η μακρόχρονη χρήση του ενδέχεται να έχει παρενέργειες.

Επίσης στα σχέδιά τους είναι η χρήση πρωτεϊνών προκειμένου να χορηγούν τους αυξητικούς παράγοντες για την αναδόμηση των νεύρων κατευθείαν στον οφθαλμικό πόρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνοδεύεται από οπτικές ασκήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η επαναφορά της όρασης των ασθενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα