Φρίκη με τα «βαρελόσκυλα»

15:24 8/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΦρίκη με τα «βαρελόσκυλα»Δευτέρα, Σεπτέμβριος 8, 2014 - 15:18

Να δώσουν οριστικό τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των «βαρελόσκυλων» της Κρήτης, το οποίο προσβάλλει βάναυσα τον πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας και διασύρει διεθνώς την εικόνα του νησιού, καλούν η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 ζωοφιλικών σωματείων και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) με αναφορά τους προς τους υπουργούς Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Δημόσιας Τάξης

Βασίλη Κικίλια και Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Μιλώντας στην «Espresso», η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Ζωοφόρος» και γραμματέας της ΠΦΠΟ Μαρία Χουστουλάκη τόνισε πως η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της κακοποίησης ζώων, έκανε λόγο για έξαρση του φαινομένου των «βαρελόσκυλων» στην Κρήτη και προέτρεψε τους πολίτες να μην ανεχθούν άλλο αυτό τον διασυρμό της ζωής και του νησιού, αλλά να καταγγέλλουν όσους βασανίζουν, κακοποιούν ή θανατώνουν ζώα, ώστε να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται.

«Το ζήτημα των "βαρελόσκυλων" δεν αποτελεί μια συνήθη μορφή κακοποίησης, αλλά μία επαναληπτικά διαστροφική συμπεριφορά που πιστοποιεί ένα εγγενές πρόβλημα του ίδιου του ανθρώπινου είδους...» ανέφερε η κυρία Χουστουλάκη και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Κρήτη, ενώ το τι σημαίνει "βαρελόσκυλο" είναι γνωστό πλέον παντού. Πρόκειται για ένα ζώο καθηλωμένο, με υποτυπώδες κατάλυμα κάποιο ανενεργό και σκουριασμένο ψυγείο, βαρέλι ή κιβώτιο, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, γεμάτο ψύλλους και τσιμπούρια, αδύνατο και χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή. Σε όλες τις κακοποιήσεις που έχουμε συναντήσει, έχουμε εκπλαγεί από τη βία, την εκδικητικότητα ή την εφευρετικότητα των ιδιοκτητών που τις διαπράττουν, που συνήθως θεωρούνται μέλη της κοινωνίας, επαρκώς ενταγμένοι σε αυτήν, κανονικοί επαγγελματίες και ουδόλως αμφισβητούμενοι... νοικοκυραίοι».

Η ίδια εξομολογείται πως συχνά, όταν παρεμβαίνει προκειμένου να σώσει κακοποιημένα ζώα, δέχεται ακόμη και βίαιες επιθέσεις από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχουν απειλήσει τη ζωή της. «Μας έχουν βρίσει χυδαία, μας έχουν απειλήσει πως θα μας σκοτώσουν και πως θα μας δέσουν σε δέντρα να ψοφήσουμε σαν τα σκυλιά, έχουμε δεχτεί άνανδρες επιθέσεις, ακόμη και από ολόκληρες ομάδες ανδρών. Οσοι προσπαθούμε να σώσουμε "βαρελόσκυλα" και κακοποιημένα ζώα, είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο».

Κατακραυγή

Η κυρία Χουστουλάκη αναφέρει πως κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες που επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους αποστέλλουν γραπτές διαμαρτυρίες, στις οποίες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για όσα συναντούν στο νησί σε σχέση με τα ζώα!

«Οι φωνές πολλαπλασιάζονται και μετατρέπονται σε κατακραυγή στο εξωτερικό για τη χώρα μας. Πρόκειται για έναν πραγματικό διασυρμό του νησιού μας.

»Εκεί όπου στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ποιμενικοί σκύλοι ακολουθούν ελεύθεροι το κοπάδι, εδώ βασανίζονται στην κυριολεξία, αλυσοδεμένοι και ακίνητοι».

Ποινές φυλάκισης και βαριά χρηματικά πρόστιμα

ΣΤΟ μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των ποινών, τόσο για την κακοποίηση όσο και την έλλειψη της απαιτούμενης φροντίδας των ζώων. Με αφορμή την αύξηση περιστατικών κακοποίησης ζώων, ο κ. Κικίλιας προτείνει στον κ. Αθανασίου να τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και βαρύτατη χρηματική ποινή από 10.000 έως 20.000 ευρώ όσοι κακοποιούν ζώα.

«Επειδή τα φαινόμενα της κακοποίησης και της έλλειψης της απαιτούμενης φροντίδας των ζώων, πέραν της ποινικής τους υπόστασης, αναμφίβολα προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό της ελληνικής κοινωνίας και διασύρουν διεθνώς την εικόνα της χώρας, κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι προβλεπόμενες ποινές, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική τους ισχύς και να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι διατάξεις για την προστασία των ζώων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Ανδρέας Αξιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα