ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Ο Ιησούς άλλαζε (;) μορφή

20:04 9/6/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Ο Ιησούς άλλαζε (;) μορφήΠαρασκευή, Ιούνιος 9, 2017 - 20:03

AΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων από τις αναφορές σε Αιγυπτιακά κείμενα, τα οποία βρίσκονται σε μουσεία των ΗΠΑ

Ο Ιησούς είχε την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε οποιονδήποτε και θα μπορούσε να την είχε χρησιμοποιήσει για να αποφύγει τη Σταύρωσή Του. Αυτά αναφέρονται σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, η δημοσιοποίηση των οποίων

προκαλεί σοκ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στους θρησκευτικούς κύκλους.

Δύο ξεχωριστά κείμενα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα και τώρα βρίσκονται το ένα στη Βιβλιοθήκη και Μουσείο Morgan της Νέας Υόρκης και το άλλο στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, έχουν πλέον αποκρυπτογραφηθεί έπειτα από μελέτες ειδικών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Τα κείμενα, που χρονολογούνται περίπου στα 1.200 έτη, είναι γραμμένα στην κοπτική γλώσσα, μια μορφή αιγυπτιακής, και περιγράφουν πώς ο Πόντιος Πιλάτος είχε δείπνο με τον Ιησού τη νύχτα πριν από τη Σταύρωσή Του και υποτίθεται ότι προσέφερε τον γιο του προκειμένου να καταδικαστεί σε θάνατο στη θέση του Μεσσία.

Συγκεκριμένα, το κείμενο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές ζήτησαν από τον Ιούδα να φιλήσει τον Ιησού προκειμένου να τον εντοπίσουν, επειδή είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Μέρος του κειμένου αναφέρει τα εξής: «Χωρίς άλλο λάθος, ο Πιλάτος προετοίμασε ένα γεύμα και έτρωγε με τον Ιησού την πέμπτη μέρα της εβδομάδας. Και ο Ιησούς ευλόγησε τον Πιλάτο και ολόκληρο το σπίτι και την οικογένειά του». Ο Πόντιος Πιλάτος, ο οποίος θεωρείται άγιος στις κοπτικές εκκλησίες (γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την ευνοϊκή ιστορική θεώρησή του) λέει στον Ιησού: «Λοιπόν, ιδού, η νύχτα έρχεται, απλώνεται και αποσύρεται και όταν φτάσει το πρωινό και θα με κατηγορούν εξαιτίας Εσένα, εγώ θα τους δώσω τον μοναδικό γιο που έχω έτσι ώστε να μπορούν να τον θανατώσουν στη δική Σου θέση».

«Eγινε άτρωτος»

Αποκρίνεται τότε προς αυτόν ο Ιησούς: «Ω Πιλάτε, θεώρησε ότι αξίζεις μια μεγάλη χάρη γιατί έχεις δείξει καλή διάθεση για μένα». Τότε ο Ιησούς υποτίθεται πως «έδειξε» στον Πιλάτο ότι μπορεί να δραπετεύσει, αν το επέλεγε, με μεταμόρφωση των χαρακτηριστικών του. Το κείμενο αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Πιλάτος, τότε, κοίταξε τον Ιησού και, ιδού, έγινε άτρωτος, δεν τον έβλεπε για πολλή ώρα». Επίσης, σε άλλο σημείο του κειμένου περιγράφεται η προδοσία του Ιούδα στον Ιησού: «Τότε οι Ιουδαίοι είπαν στον Ιούδα: “Πώς θα τον συλλάβουμε τον Ιησού; Επειδή δεν έχει ούτε μία συγκεκριμένη μορφή, αλλά η εμφάνισή του αλλάζει, κάποιες φορές το δέρμα του γίνεται κόκκινο, μερικές φορές γίνεται λευκό. Κάποιες φορές έχει το χρώμα του σιταριού και άλλες στιγμές φαίνεται ταλαιπωρημένος και ισχνός, όπως οι ασκητές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι νεαρός, ενώ σε κάποιες άλλες, αντίθετα, φέρει εμφάνιση και όψη ηλικιωμένου».

Παρ’ όλες τις αναφορές στις ερμηνείες των αρχαίων κειμένων, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο κάποιος να θεωρήσει το συγκεκριμένο κείμενο αληθινό. Ο Roelof van den Broek, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δήλωσε πως πιθανότατα ούτε ο συγγραφέας των χειρογράφων δεν πίστευε αυτά που έγραφε, αν και αυτές οι αντιρρήσεις σχετικά με ένα αρχαίο εύρημα (χειρόγραφο) δεν θα πρέπει να είναι τόσο απόλυτες και μηδενιστικές.

Ο ίδιος καθηγητής δήλωσε επίσης κατηγορηματικά: «Το βρίσκω πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι ο Ιησούς το έκανε αυτό πραγματικά, αλλά πιστεύω κάποιες άλλες λεπτομέρειες, για παράδειγμα το γεύμα με τον Ιησού, το οποίο μπορώ να δεχτώ πως ίσως έχει πραγματικά συμβεί. Σε ό,τι αφορά τον συγγραφέα των χειρογράφων, έχω να πω πως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, ακόμα και αν ήταν καλά μορφωμένοι, δεν έδειχναν αξιόπιστη ιστορική στάση. Τα θαύματα, επίσης, ήταν σε εκείνη την εποχή αρκετά και για τον κόσμο εφικτά. Συνεπώς (είπε με στόμφο), γιατί και μια παλιά ιστορία να μην είναι το ίδιο αληθινή...»

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα