Ενα παραμυθένιο σχολείο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕνα παραμυθένιο σχολείο!Παρασκευή, Μάιος 22, 2015 - 18:47

Τη δική τους παραμυθένια «κοινωνία», γεμάτη χρώματα, μουσικές και αγαπημένους ήρωες έφτιαξαν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης! Πίσω από τη σιδερένια (αλλά επίσης πολύχρωμη) εξώπορτα του σχολείου κρύβονται, μεταξύ άλλων, αίθουσες που θυμίζουν παιδικά δωμάτια, ένας καταπράσινος λαχανόκηπος αλλά και θερμοκήπιο, όλα κατασκευές των μαθητών, με τη βοήθεια των γονέων και των δασκάλων τους! «Ψυχή» του ξεχωριστού αυτού σχολείου είναι ο διευθυντής Χρήστος Καγιάννης, ο οποίος μετρά 30 χρόνια υπηρεσίας, ωστόσο εξακολουθεί

να έχει όρεξη και φρέσκες ιδέες, που εμπνέουν τα παιδιά.

«Η προσπάθεια να κάνουμε καλύτερο το σχολείο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Εκπαιδευτικοί και γονείς αγκάλιασαν τις προτάσεις μου και σιγά σιγά αρχίσαμε να δημιουργούμε ένα διαφορετικό σχολείο, όπου οι μαθητές διψούν για να βρίσκονται» λέει ο κ. Καγιάννης. Στους διαδρόμους τοποθετήθηκαν καναπέδες, αυτοσχέδια τραπεζάκια για να παίζονται παρτίδες σκάκι, ενώ στους τοίχους είναι ζωγραφισμένοι παιδικοί ήρωες. Οι μαθητές δημιούργησαν ακόμη και σχολικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τον βάφτισαν «Αλέκτωρ». Από την πρώτη ως την έκτη δημοτικού χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν ευθύνες.

Οι δράσεις

Δημιούργησαν αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο και σχολικό παντοπωλείο. «Κάθε πρωί οι υπεύθυνοι μαθητές καταγράφουν τις παραγγελίες των συμμαθητών τους, πληρώνονται για το προϊόν και δίνουν το αντίστοιχο καρτελάκι στον καθένα. Τηλεφωνικά κάνουν την παραγγελία στον φούρνο και παραλαμβάνουν στο διάλειμμα τα αρτοσκευάσματα που διατίθενται στους μαθητές. Ετσι λειτουργεί το κυλικείο» εξηγεί ο διευθυντής. Επίσης, στο σχολικό παντοπωλείο διαθέτουν φρέσκα φρούτα και μπάρες δημητριακών. «Δημιούργησαν και ένα κοινωνικό παντοπωλείο που γεμίζει με τρόφιμα, τα οποία με απόλυτη εχεμύθεια διανέμονται σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αν και παιδιά, έχουν επίγνωση των συνεπειών της κρίσης και στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη» σημειώνει ο κ. Καγιάννης.

Οι δράσεις δεν σταματούν εδώ. Στα διαλείμματα λειτουργούν ενδοσχολικό ραδιοφωνικό σταθμό, καλλιεργούν τον λαχανόκηπο, χρωματίζουν τα πλακάκια και τους τοίχους του σχολείου, ενώ αναλαμβάνουν να χρωματίσουν και γκρίζους τοίχους του χωριού! Στο σχολείο λειτουργεί ψηφιοποιημένη δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ διοργανώνονται δεκάδες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις, όπου τα παιδιά ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. «Το σχολείο πρέπει να αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, να αφήνει δημιουργικό στίγμα στην κοινωνία. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» τονίζει ο κ. Καγιάννης.

Δείτε τις φωτογραφίες:
Το μάθημα γίνεται σε αίθουσες που θυμίζουν παιδικό δωμάτιο. Στους σχολικούς διαδρόμους τοποθετήθηκαν καναπέδες και αυτοσχέδια τραπεζάκια για παρτίδες σκάκι, ενώ στους τοίχους είναι ζωγραφισμένοι παιδικοί ήρωες

Keywords
Τυχαία Θέματα